Založ si blog

Putin Putin a moja konšpirácia. Čo nám hovorí jeho meno?

 

 

Hodne dávno mi napadlo, že meno prezidenta Vladimíra Putina je výrečné. A aj v našich končinách počuť občas nomen est omen. Vo voľnom preklade to znamená asi toľko, ako že meno je znamenie. Rečníci to použijú občas, keď chcú doplniť pre chápanie výkladu podporný „argument“, že aj menom je to povedané. A vedia to použiť pri mene osoby či mesta alebo miesta. Občas to aj skutočne pasuje.

 

Už som si vypočul mnoho príkladov na to, čo prinesie pre náš život človek s takým či onakým menom, znamením či znamienkom, alebo aj čo prinesie pre spoločnosť či celý svet. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal. Až teraz, teda už dávnejšie.

 

Keďže počúvam čo všetko na nás chrlia naše média, často pri mene nám aj ozrejmia čo to meno znamená a aj obšírne doplnia poslaním či inými predpokladmi nositeľa tohto mena, zamyslel som sa nad menom, priezviskom Putin. A nielen nad priezviskom. On sa po svojich predkoch volá Vladimír Vladimírovič Putin. A aj neformálne aj formálne ho spolupracovníci a priatelia oslovujú či titulujú, keď o ňom hovoria nepriamo, menom Vladimír Vladimírovič.

 

Meno Vladimír podľa výkladu mien je zložené akoby z dvoch slov a znamená niečo ako vládni svetu, resp. buď silný vládca (vlaď – vládni!, buď silný!, a mír – slovanský svet). A nielen to.

 

Pán prezident Putin, je násobný Vladimír. On je Vladimír Vladimírovič. Teda môžeme predpokladať, že sa usilovne bude snažiť byť statočným a pravým nositeľom tohto mena. A to stále ešte nie je všetko.

 

Puť (Путь) – v ruskom jazyku (podľa správnej výslovnosti) znamená cesta. Put (teda bez mäkčeňa) je pomocným spojivom pre výraz dať, daj. Teda asi toľko ako nech je tak. Môžeme pripojiť to „naše“, západné in a dostaneme sa k vidine významu: cesta je in. Jeho cesta je in.

Alebo v spojení s jeho menom, Vladimír Vladimírovič, jeho poslanie je in.

Vládni svetu, aspoň veľkej, rozľahlej krajine a veď ju po svojej, správnej (in) ceste.

 

Nuž je to podľa výkladov významu mien veľmi veľké poslanie. A nie jednoduché. Dokonca mi napadá, či „filozofi“ a „vedci“ živiaci sa rečami a vysvetľovaniami významu mien nezaspali, že na nás čosi v tomto duchu nevychrlili zo spomínaných naši médií. Mohli sa do ľubovôle nefantazírovať.

Ale, ušlo im to.

Alebo: Ušlo nám to?

Víťazný Západ úspešne zahnal Rusko do úzkych. Už mu ostáva jediné.

07.05.2024

„Vyspelý Západ“, presnejšie jeho „naj“ politici, sa spojil a denne dokazuje svojim voličom, že jedine „ON“ má pravdu a že jedine „Jeho“ postoje, názory a postupy sú správne. No a tento „veleúspešný“ postup dohnal Rusko do situácie, že mu skutočne neostáva na výber. Vo všetkom má pravdu iba „vyspelý Západ“. Rusku v týchto mantineloch [...]

Sudcovia podľa politickej spriaznenosti? Pani Kolíková a spol. ?

06.05.2024

Vystupujú z rádia i TV na mňa čudné postoje voči voľbe kandidátov na Ústavných sudcov i voči ich menovaniu. Som prekvapený čo všetko tieto názory a postoje prezrádzajú o našom sudcovskom prostredí a aj systéme. Nemilo prekvapený! Teda koalícia čaká, aby zvoleného kandidáta menoval prezident Pellegrini. A opozícia to vníma ako záludné a [...]

Paul Roberts  „Zabi svojich vlastných! “

05.05.2024

Stávka na migrantov bude smrťou Írska a írskeho ľudu. Genocída je teraz bežnou praxou Európskej únie. Gaza nie je jediným prípadom genocídy. Genocída sa teraz pácha v celých Spojených štátoch a Európe. Pozri článok Marka Keenana „Vlády v Európe a Amerike uprednostňujú migračných okupantov pred svojimi vlastnými obyvateľmi“. Ako píše Mark [...]

vojna na Ukrajine, Antony Blinken, Kyjev

ONLINE: Nový ruský minister obrany: Máme za úlohu zvíťaziť, ale s minimálnymi stratami

15.05.2024 06:00

Chceme zvíťaziť, ale s minimálnymi ľudskými stratami, uviedol nový ruský minister obrany Belousov. Podrobnosti o stratách obe strany konfliktu nezverejňujú.

izrael protivzdusny system BARAK MX

Slovensko kúpi protivzdušnú obranu od Izraela. Kaliňák odletí vyjednávať o zmluve na šesť batérií systému Barak

15.05.2024 06:00

Slovensko je v záverečnej fáze rokovaní o nákupe systému protivzdušnej obrany stredného dosahu. Slovenská vláda má v pláne nákup šiestich batérií

Charkov, Ukrajina.

Ukrajinská protivzdušná obrana už proti ruským raketám nestíha

15.05.2024 06:00

Mali uzavrieť nebo nad Ukrajinou. No systémy protivzdušnej obrany, ktoré má Kyjev k dispozícii, už len s námahou odolávajú ruským raketám.

Soňa Hanzlovičová

Hanzlovičová: Problém s odbornosťou vyučovania máme, odkedy ruštinu začala nahrádzať angličtina

15.05.2024 05:00

Slabá kvalita vyučovania sa do veľkej miery odzrkadľuje aj na samotných žiakoch. Ako sa vyrovnať s národnou vedomostnou tragédiou?

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 670993x
Priemerná čítanosť článkov: 2855x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy