Založ si blog

Dotácie do poľnohospodárstva – hrozba pre potravinovú sebestačnosť a pre potravinovú bezpečnosť.

 

Viem, že na prvé počutie sa to niektorým môže zdať ako omyl či nezmysel. Ale žiaľ, nie je!

 

Dotácie do poľnohospodárstva majú, podľa politikov a disponentov s dotáciami, slúžiť zlepšeniu hospodárenia a zabezpečeniu potravinovej dostatočnosti a potravinovej bezpečnosti. Podľa rozpočtových údajov EÚ, sa na tieto dotácie míňa do 54,0 % celkových rozpočtových výdajov. Čo je priam trestuhodné. V posledných rokoch o čosi menej.

 

V tejto politike treba mať oči otvorené a vidieť, že dotácie do poľnohospodárstva sú poskytované nevyrovnane, nevyvážene a nespravodlivo. Starým kamarátom, teda „starým krajinám“ EÚ (predtým EHS) boli a sú poskytované dotácie oveľa vyššie, ako „novej chudobe“. Ale ani vnútri samotnej „novej“ krajiny nie je s rozdeľovaním dotácií všetko kóšer.

 

Prečo??

 

Veď staré krajiny boli a dodnes sú lepšie vybavené potrebným strojovým či technologickým vybavením než krajiny nové. Vstupom do EÚ boli aj nové krajiny postavené pred rovnaké požiadavky a nároky. A nároky na akútne investície boli u nových členov vyššie ako u tzv. starých.

 

Aby tieto nároky splnili, museli investovať do ďalšieho strojového a technologického vybavenia viac ako staré krajiny. Do strojov a technológií vyrobených v tzv. starých krajinách. Za rovnaké, ba častokrát za vyššie ceny, ako museli uhradiť „starí“ odberatelia. Častokrát noví poľnohospodári investovali za ceny „preformátované“ pre východných partnerov, ktorí nepoznali spravodlivé ceny.

 

Ak aj upustime od cenových „pochybení“, musíme priznať, že tzv. noví poľnohospodári zrazu platili rovnaké ceny za náradie, za stroje, za technológie, za pracovné pomôcky ako poľnohospodári starí. Tak prečo tá nerovnosť v dotáciách??

 

Pre zjednodušenie si predstavme, že nebudú žiadne dotácie do poľnohospodárstva. Je to moja obrovská a nehynúca túžba. Nanajvýš dotácie s ekologickým súvisom. Čo by to znamenalo?

 

Nuž ceny potravín by stúpli o neobdržané dotácie a peniaze používané na dotácie by sa použili na zníženie odvodového či daňového zaťaženia, na podporu najpotrebnejším, či jednoducho na zvýšenie miezd. Cena potravinového koša voči príjmom obyvateľstva by sa vôbec nezmenila. A ešte by sme ušetrili platy úradu na rozdeľovanie dotácií a na vyšetrovania v spojitosti s nimi.

 

Teda nič škodlivého by sa nestalo. Teda nie celkom. Stalo by sa, ale to, čo spomínaní politici a disponenti dotáciami za žiadnu cenu nechcú či nesmú dovoliť!

 

Prečo?? Lebo dotácie majú celkom iné, priam utajované poslanie!

 

Oficiálnym cieľom dotácií je znížiť ceny potravín. V praxi to znamená, ak sa použijú spravodlivo, že pre poľnohospodára nemajú dotácie žiadny význam. „Koľko dostane“ o toľko má znížiť ceny. Načo mu je taká politika? Čo ňou získava? No nič!

 

Skutočným cieľom dotácií, nielen do poľnohospodárstva, je zničiť konkurenciu! To je hlavný úmysel a jediný cieľ dotácií! Žiadny iný úmysel tam nie je! To si píšte.

 

Preto obchodný reťazec, náhodou zo „západu“, bez problémov dokáže, že potraviny nakupované od jeho tiež náhodou západného dodávateľa sú naozaj lacnejšie a preto ich preferuje a nikoho neklame. Iba chce dožičiť spotrebiteľom lepšie ceny. A to je presne to, o čo v dotáciách vraj ide.

 

Toto je presne spôsob, ako odstaviť „nového“ producenta od dodávok svojej produkcie do zmieneného obchodného reťazca, a nielen do zahraničného! Ako dosiahnuť ďalší a ďalší pokles jeho produkcie, až do jeho definitívneho krachu! A odkúpenia jeho firmy „západným“ investorom z rovnakej branže, s takmer rovnakými produktami, ale s vyššími dotáciami.

 

Už niekoľko rokov hovoríme, ale je to iba bľabot, o poklese podielu našich potravín na pultoch našich obchodov. Nuž áno. Lebo to sa už roky stále deje. Zavedenie nerovnomerných, nevyvážených a nespravodlivých dotácií do poľnohospodárstva boli prvé riadiace akty EÚ po pristúpení nových členov do spoločenstva. A je to tak dodnes.

 

Riešenie je mimoriadne jednoduché. Ale politici, už stáročia zvyknutí po svojich predkoch a prapredkoch rabovať iné krajiny a takto si zabezpečovať chválu a spokojnosť svojich voličov to za žiadnych okolností nedopustia. Kým nevyprovokujú revolúciu. Alebo aj vojnu.

 

Tým riešením je:

 

  • zrušenie všetkých tzv. ekonomických dotácií do poľnohospodárstva
  • na pultoch obchodov nech si konkurujú poľnohospodárske a spracovateľské firmy

 

  • nie politická mafia!
  • ani korupčníci, s vraj pracovným názvom – lobisti

 

A spoločnosť sa zbaví hory zbytočných vybavovačiek a uvoľní pre užitočné práce množstvo kvalifikovaných pracovníkov.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák sa znova postaví pred súd a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10, aktualizované: 07:45

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 661035x
Priemerná čítanosť článkov: 2849x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy