Založ si blog

Putin Putin a moja konšpirácia. Čo nám hovorí jeho meno?

 

 

Hodne dávno mi napadlo, že meno prezidenta Vladimíra Putina je výrečné. A aj v našich končinách počuť občas nomen est omen. Vo voľnom preklade to znamená asi toľko, ako že meno je znamenie. Rečníci to použijú občas, keď chcú doplniť pre chápanie výkladu podporný „argument“, že aj menom je to povedané. A vedia to použiť pri mene osoby či mesta alebo miesta. Občas to aj skutočne pasuje.

 

Už som si vypočul mnoho príkladov na to, čo prinesie pre náš život človek s takým či onakým menom, znamením či znamienkom, alebo aj čo prinesie pre spoločnosť či celý svet. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal. Až teraz, teda už dávnejšie.

 

Keďže počúvam čo všetko na nás chrlia naše média, často pri mene nám aj ozrejmia čo to meno znamená a aj obšírne doplnia poslaním či inými predpokladmi nositeľa tohto mena, zamyslel som sa nad menom, priezviskom Putin. A nielen nad priezviskom. On sa po svojich predkoch volá Vladimír Vladimírovič Putin. A aj neformálne aj formálne ho spolupracovníci a priatelia oslovujú či titulujú, keď o ňom hovoria nepriamo, menom Vladimír Vladimírovič.

 

Meno Vladimír podľa výkladu mien je zložené akoby z dvoch slov a znamená niečo ako vládni svetu, resp. buď silný vládca (vlaď – vládni!, buď silný!, a mír – slovanský svet). A nielen to.

 

Pán prezident Putin, je násobný Vladimír. On je Vladimír Vladimírovič. Teda môžeme predpokladať, že sa usilovne bude snažiť byť statočným a pravým nositeľom tohto mena. A to stále ešte nie je všetko.

 

Puť (Путь) – v ruskom jazyku (podľa správnej výslovnosti) znamená cesta. Put (teda bez mäkčeňa) je pomocným spojivom pre výraz dať, daj. Teda asi toľko ako nech je tak. Môžeme pripojiť to „naše“, západné in a dostaneme sa k vidine významu: cesta je in. Jeho cesta je in.

Alebo v spojení s jeho menom, Vladimír Vladimírovič, jeho poslanie je in.

Vládni svetu, aspoň veľkej, rozľahlej krajine a veď ju po svojej, správnej (in) ceste.

 

Nuž je to podľa výkladov významu mien veľmi veľké poslanie. A nie jednoduché. Dokonca mi napadá, či „filozofi“ a „vedci“ živiaci sa rečami a vysvetľovaniami významu mien nezaspali, že na nás čosi v tomto duchu nevychrlili zo spomínaných naši médií. Mohli sa do ľubovôle nefantazírovať.

Ale, ušlo im to.

Alebo: Ušlo nám to?

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:52

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 660305x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy