Založ si blog

Putin Putin a moja konšpirácia. Čo nám hovorí jeho meno?

 

 

Hodne dávno mi napadlo, že meno prezidenta Vladimíra Putina je výrečné. A aj v našich končinách počuť občas nomen est omen. Vo voľnom preklade to znamená asi toľko, ako že meno je znamenie. Rečníci to použijú občas, keď chcú doplniť pre chápanie výkladu podporný „argument“, že aj menom je to povedané. A vedia to použiť pri mene osoby či mesta alebo miesta. Občas to aj skutočne pasuje.

 

Už som si vypočul mnoho príkladov na to, čo prinesie pre náš život človek s takým či onakým menom, znamením či znamienkom, alebo aj čo prinesie pre spoločnosť či celý svet. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal. Až teraz, teda už dávnejšie.

 

Keďže počúvam čo všetko na nás chrlia naše média, často pri mene nám aj ozrejmia čo to meno znamená a aj obšírne doplnia poslaním či inými predpokladmi nositeľa tohto mena, zamyslel som sa nad menom, priezviskom Putin. A nielen nad priezviskom. On sa po svojich predkoch volá Vladimír Vladimírovič Putin. A aj neformálne aj formálne ho spolupracovníci a priatelia oslovujú či titulujú, keď o ňom hovoria nepriamo, menom Vladimír Vladimírovič.

 

Meno Vladimír podľa výkladu mien je zložené akoby z dvoch slov a znamená niečo ako vládni svetu, resp. buď silný vládca (vlaď – vládni!, buď silný!, a mír – slovanský svet). A nielen to.

 

Pán prezident Putin, je násobný Vladimír. On je Vladimír Vladimírovič. Teda môžeme predpokladať, že sa usilovne bude snažiť byť statočným a pravým nositeľom tohto mena. A to stále ešte nie je všetko.

 

Puť (Путь) – v ruskom jazyku (podľa správnej výslovnosti) znamená cesta. Put (teda bez mäkčeňa) je pomocným spojivom pre výraz dať, daj. Teda asi toľko ako nech je tak. Môžeme pripojiť to „naše“, západné in a dostaneme sa k vidine významu: cesta je in. Jeho cesta je in.

Alebo v spojení s jeho menom, Vladimír Vladimírovič, jeho poslanie je in.

Vládni svetu, aspoň veľkej, rozľahlej krajine a veď ju po svojej, správnej (in) ceste.

 

Nuž je to podľa výkladov významu mien veľmi veľké poslanie. A nie jednoduché. Dokonca mi napadá, či „filozofi“ a „vedci“ živiaci sa rečami a vysvetľovaniami významu mien nezaspali, že na nás čosi v tomto duchu nevychrlili zo spomínaných naši médií. Mohli sa do ľubovôle nefantazírovať.

Ale, ušlo im to.

Alebo: Ušlo nám to?

Nevyprovokovaná vojna? Hanbím sa ja nechápavý!

24.07.2024

Áno, cítim sa byť zahanbený. Už 22. marca 2015 som uverejnil blog (link ďalej), v ktorom som vyzýval na korektnosť v správaní sa kolektívneho západu voči Rusku, lebo štuchanie do Ivana a Aľošu už raz dopadlo veľmi zle pre celú Európu. Pripomínal som, že ktorýsi tzv. „Európania“ sa nepoučili alebo zabudli na poučenie a svojím konaním opäť ženú [...]

Nie Slovenským záujmom!

12.07.2024

Prežívame čiastočne turbulentné obdobie, keď máme možnosť sledovať príživníkov rôznych politických smerov, rôznych politických, najmä osobných záujmov. Prežívame obdobie, o ktorom až nasledujúce generácie budú písať a uvažovať, čo všetko sme prehajdákali. Najväčšie huby či papule dnešných dní robia všetko preto, aby nepriateľstvo medzi [...]

Čas vodcov svorky

27.06.2024

V chotároch niekoľkých obcí v našom malom okrese sa zhromaždila neveľká svorka psov. Veľkých vlčiakov, miešancov, ale aj krpatých čivav. Svorku tvorili spočiatku najmohutnejšie psy. Všetci jedinci voči nej prechovávali radšej rešpekt. Prevažne nechcený, ale čo v takej situácii? Tri či štyri čivavy sa ku svorke pridali neskôr. Prišli o svojho pána [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 701380x
Priemerná čítanosť článkov: 2828x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy