Založ si blog

Iba nekultúrna spodina môže nepoveriť víťaza volieb zostavením vlády

 

 

Viem, že v našej, miestami až neuveriteľne „progresívnej slovenskej“ pospolitosti sa bez hanby propaguje názor, že prezident nemusí poveriť víťaza volieb zostavením povolebnej vlády. Nuž ľuďom bez hanby takýto postoj ťažko upierať.

 

Ale: Voľby sú tu na to, aby sa rešpektovali. Ak by si dovolil ktokoľvek toto nerešpektovať, môžeme očakávať ďalší krok, výber nového predsedu vlády podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky vybratou „prieskumnou spoločnosťou“ a nakoniec aj podľa odborného názoru „najdôveryhodnejšieho“ občana.

 

Lenže, tvrdiť kýmkoľvek, že víťaz volieb nepreukázal schopnosť zostaviť vládu, bez toho, aby tento dostal poverenie na jej zostavenie, je obyčajná podlosť a špinavosť. Lebo až po poverení víťaza volieb zostavením vlády sa ukáže v celej nahote, či tento schopný je alebo nie je novú vládu zostaviť. Lebo každý, aspoň trocha pri rozume, vie, že do parlamentu sa dostávajú aj strany, ochotné ísť do vlády s kýmkoľvek. A v prípade parlamentnej hlasovacej tiesne, aj víťaz volieb takúto tendenciu má. Po voľbách padajú do zabudnutia všetky predvolebné sľuby a vyhrážky. Všetci potvrdia: „Je tu nová situácia a treba na ňu reagovať“.

 

Preto jedinou možnosťou zo strany prezidenta, ak tento dorástol na kultúrnu úroveň aspoň priemeru je, poveriť víťaza volieb zostavením novej vlády. A jedinou možnosťou víťaza volieb, ak tento nie je schopný novú vládu zostaviť, je ihneď či najneskôr v nasledujúci deň, poverenie s vďakou a ospravedlnením vrátiť prezidentovi a požiadať ho, aby zostavením vlády poveril niekoho iného.

 

Každé iné správanie by bolo iba výrazom nekultúrnosti, možno až úmyselnej podlosti všetkých zúčastnených aktérov a nerešpektovaním volebného systému ani výsledkov volieb. A hanba na celú zemeguľu, ak takúto nekultúrnosť a podlosť prejavia vysokí či najvyšší predstavitelia štátu. Vyslali by tým vysvedčenie celému svetu, akí ľudia či priam háveď obýva územie tohto štátu. Lebo spomínané vysvedčenie by vystavili „najlepší“ spomedzi nich.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 660646x
Priemerná čítanosť článkov: 2848x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy