Založ si blog

Tunelári – hlavní tvorcovia HDP?

 

 

Aj v našich správach sa už objavili konštatovania, že HDP Ruska za rok 2022, napriek našim proroctvám a snahám a naprieky sankciám, namiesto poklesu o cca – 20 %, stúpol o cca 2,5 %. No strašné! Ešte aj inflácia v Rusku sa pohybuje pod úrovňou 4,0 %, teda nižšie ako u všetkých múdrych a vyspelých. Kde jen leberálni soudruzi udelali chybu?

 

Po zavedení sankcií Rusko stratilo možnosť kupovať mnohé dôležité tovary a služby zo Západu a stratilo možnosť predávať drvivú väčšinu surovín a služieb Západu. Zároveň z Ruska postupne odišli mnohé západné aj prozápadné spoločnosti, aby ruskú ekonomiku položili na kolena. Celý letecký trh a priemysel je vzájomne izolovaný. Stanovili sa nízke ceny na ruské suroviny, ktoré ešte bolo a je možné predávať. Presne podľa plánu. Spomenú si ešte sankcionisti, že US dolár mal stáť 200 rubľov?

 

Nuž ale stalo sa čosi iné. Rusko po zavedení sankcií pokračovalo v tom čo mohlo, čo malo k dispozícii. Predpokladám, že ani nevymysleli strojček na peniaze. Ale ťažili a predávali suroviny podľa svojich technologických a obchodných možností, opäť spúšťali výrobné programy pre ruskú spoločnosť. Možno zistili aj také „novinky“, že práčka domácej výroby a ceny perie rovnako ako tá zahraničná za svetové ceny, že chladnička najsvetovejšej úrovne chladí rovnako ako tá z Minska, že obložená žemľa chutí rovnako ako hamburger a že Lada vás dovezie na rovnakú adresu ako Volvo. Ktohovie, čo všetko ešte zistili.

 

A teraz, po zrátaní príjmov a výdavkov zisťujú, že na predaji menšieho množstva surovín za nižšie ceny ako pred sankciami zarobili oveľa viac ako vtedy. Sakra! V Rusku totiž ťažili a predávali suroviny, aj ropu a plyn, aj do zahraničia, z viac ako jednej tretiny západné spoločnosti. Z viac ako jednej tretiny aj ruským spotrebiteľom predávali ruské aj neruské výrobky a služby západné firmy. A zrazu nič.

 

Lebo teraz takmer všetky produkty Rusku i zahraničiu predávajú firmy ruské. Toto leberálni soudruzi vo svojich analýzach nevideli. Toto ani vidieť nesmú, lebo by priznali, že cestou zahraničných investícií dochádza k výraznému tunelovaniu štátu. K tunelovaniu pracovnej sily, k tunelovaniu vlastných investícií pre ďalší rozvoj, k tunelovaniu príjmov štátneho rozpočtu krajiny, do ktorej smerujú investície.

 

Rusi postupne zisťujú, že západní investori boli zároveň aj západní tunelári. Že západné investície boli pre Rusko šialene drahé a vďaka aktuálnej skúsenosti už Rusko na svoj trh možno nikdy nepripustí spoločnosti, ktorých „matky“ sídlia na Západe. Rusi teraz, vďaka sankciám zrátavajú, o koľko mohla byť dnes ich životná úroveň vyššia, keby sa na západnú „kolegialitu“, „korektnosť“ a „pomoc“ nespoliehali.

 

Z dôvodu situácie okolo Ukrajiny, svet dnes smeruje k novým poznatkom o hospodárskej spolupráci medzi krajinami, o vážnosti medzinárodných zmlúv a ich dodržiavania, o význame ich slávnostného podpisovania, o bezpečnosti pre všetkých, o korektnosti sľubov a slov niektorých politikov, o význame a cene pravdy a o mnohých ďalších reáliách doby.

 

Bol by som nesmierne rád, keby sa z týchto procesov dokázalo poučiť aj Slovensko. Ale naozaj mám pochybnosti, či to dokáže.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659134x
Priemerná čítanosť článkov: 2841x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy