Založ si blog

Ničenie občianskej infraštruktúry a pokyn na ústup

 

V európskych dejinách sú známe prípady, keď ustupujúci zničili vlastné obydlia, vypálili celé obce, aby protivník, ktorý bol na postupe nič nezískal, nič nenašiel. A tak nastávali situácie, že armáda dobyla ďalšie územie, ale ostala bez prístrešku a o hlade. Nebolo kam hlavu schovať, nebolo čo rabovať, nebolo čo zabiť, ani sliepku.

 

Tento postup bol viackrát uplatnený predovšetkým v Slovanskej časti Európy. Už od útokov Nemcov ešte pred objavením Ameriky, cez Napoleona aj Hitlera. A vo vedomostiach ľudí toto žije dodnes. Lebo toto bol jeden z akceptovaných variantov, ako protivníkovi nenechať a nedať nič a vystaviť ho do všestrannej tiesne.

 

Prichádza mi to na um v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Armáda bombarduje civilné objekty, bytovky či domy, ničí všetku infraštruktúru, či už vodovody, cesty, školy, nemocnice, mosty …  Správy oznamujú, že „mesto“ je z osemdesiatich percent zničené a obyvatelia sa nemajú kam vrátiť. Každá strana konfliktu tvrdí, že to tá druhá. Ale ako sa v tom vyznať? Aj naše spravodajstvo občas doplní, že informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, čo je aj pochopiteľné.

 

Preto si hovorím, že asi bude najlepšie počkať na výsledok, keď sa ukáže a potvrdí, kto postupuje a kto ustupuje. Snáď na základe historicky známych skúseností a postupov sa dozvieme, kto to tak vehementne bombardoval civilnú infraštruktúru, všetko čo by mohlo „padnúť do rúk“ protivníkovi. Bombarduje hoci aj živých, vlastných. Lebo zo stanovísk a priam až demonštračných vyhlásení oficiálnych predstaviteľov bojujúcich strán vyplýva, že vyhrávajú, postupujú a víťazia ONI. Nuž počkajme.

 

Vzhľadom na nebývalé a neočakávané vyhlásenie pokynu na ústup ukrajinskej armády, mi pamäť zablúdila do mojich vojenských skúseností. Pokyn na ústup je nutné vydať vo chvíli, keď vzhľadom na vývoj situácie je tento jediným východiskom pre uchovanie si bojovej schopnosti a záchrany životov. Keď neexistuje možnosť samostatného prieniku či podpory zo strany spolubojovníkov.

 

Keďže situáciu na fronte nepoznám, chcem len vyjadriť nádej a presvedčenie, že tento prekvapujúci, doteraz neobvyklý pokyn, bez ohľadu na to, ktorá bojujúca strana ho vydala, bol vydaný v spomínanej chvíli. Keď možnosť na ústup existovala. Lebo v opačnom prípade, napríklad vo chvíli, keď bojová jednotka je obsadená zo všetkých strán a nemá kam ustúpiť a nemá nádej na podporu zvonku, by bol taký pokyn iba vysvedčením pokrytectva a kriváctva veliteľa. Veliteľa, ktorý pre svoje osobné ambície nevidí reálny stav a nemá právo veliť. Lebo ohrozuje a ničí životy svojich vlastných.

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654194x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy