Založ si blog

Titanic s poodhrnutou záclonou

 

 

Pozreli sme si s manželkou tento veľmi úspešný film, ktorý mnohí z vás poznajú. Film opisujúci príbeh prvej plavby, ktorá sa stala zároveň aj poslednou pre túto loď. Aj pre mnohých cestujúcich. Celkom okolo 1 450 ľudí, ktorí tam vtedy zomreli.

 

Film naozaj poctivo spracovaný všetkými zúčastnenými. Od autora námetu, scenára, tvorcov hudby, obrazových aj zvukových efektov, všetkých hercov až po režiséra. Skvelé.

 

Film sa pre mňa zmenil, keď kapelník na lodi sa rozlúčil so svojou kapelou a sám začal hrať. Nato sa členovia kapely otočili, vrátili sa, opäť vybrali nástroje a pridali sa k svojmu primášovi a hrali spolu s ním. Zmena filmu bola v tom, že manželka začala spievať a intonovať spolu s hudbou.

 

Čože, ty to vari poznáš? – pýtam sa prekvapený. „Ale áno. To je známa pesnička“. Text, ktorý zaznel v podaní manželky bol: Blíž Bože môj, len k Tebe blíž. Zmiluj sa nad nami Pane a Bože náš.

 

Bol som ohúrený. Najprv tým, že v tomto skvelom veľkofilme znie hudba, ktorá nás akoby spájala so vzdialeným svetom, vzdialenými a neznámymi ľuďmi, hudba, akoby aj naša, ktorú aj my poznáme. Teda niektorí z nás. Napĺňalo ma to radosťou aj pýchou z toho, že sme si takí blízky s tak veľmi vzdialenými ľuďmi. Pýchou že sme „in“. Teda obyvatelia Slovenska.

 

A potom som bol ohúrený znovu, keď manželka doplnila: „to je pohrebná pesnička. Hrá sa a spieva na pohreboch“. Zmohol som sa iba na: to vážne?

 

Po tomto domácom poučení, som oveľa lepšie vnímal to čo vidím. Táto filmová epizóda sa stala pre mňa oveľa výrečnejšia, oveľa obsiahlejšia. Stala sa epizódou, ktorá odkryla videnie všetkého čo ešte nasledovalo. Epizódou, ktorá ešte viac umocnila už aj tak silný zážitok. Dovtedy „hudobná kreácia“ sa zmenila na „posolstvo autora“. A prispela k vážnemu zamysleniu. K zamysleniu nad tým, či aj dnes vidíme dostatočne presne to čo sa odohráva pred našimi očami, pred našou mysľou.

 

Zrazu to už pre mňa nebolo znázornenie toho, že kapela hrá aj keď loď sa potápa. Bola to ukážka toho, že mnohí, vrátane mňa, nespoznali, neporozumeli tomu čo im život, práve teraz hovorí. Pozerajú, počujú a nevidia a nerozumejú. Týmto domácim poučením sa mi veľmi poodhrnuli záclony pri pohľade na sledovaný dej. Ďakujem Evka. Len sa zamýšľam, koľko takých podstatných napomenutí som už prepásol.

 

A či nekráčame aj v dnešných časoch do situácie, ktorá je úplne iná, než sa nazdávame pri počúvaní pochvál, ubezpečení a stanovísk, doplnených o tóny sprievodných ceremónii. O tóny sprievodnej hudby, ktorej odkaz je možno iný, možno aj opačný, než v našich predstavách, či v predstavách nám servírovaných. Ba aj vnucovaných. Len preto, že toho vieme či poznáme tak málo. Málo, lebo sme denne zahŕňaní až zavalení neužitočným balastom a na poznatky súce pre život nám nezostáva čas.

 

Napadá mi, že by bolo úžasné mať vždy pri sebe niekoho, kto nám pomôže radou, pomocou či poučením. Kiež by nám to bolo dožičené. Lebo nielen, že som uvidel vo filme to čo dovtedy nie, ale od vtedy prechovávam ešte väčšiu vďaku a rešpekt voči všetkým tvorcom tohto skvelého diela. Prajem vám, aby ste vždy mali pri sebe kohosi, kto vám pomôže radou,  poučením či len takým poodhrnutím záclon.

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643646x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy