Založ si blog

Chceme mier? Kto nám to dosvedčí?

 

Sme svedkami diametrálne odlišných postojov sveta v otázkach bezpečnosti. Jedni krajiny pociťujú obavu o svoju bezpečnosť aj päť tisíc kilometrov od svojich hraníc, iná má prijímať fakt, že dvesto kilometrov od jej hranice nepriateľská mocnosť rozmiestňuje a sústreďuje svoju armádu a zbrane, a že je to OK.

 

Viem, že „blogovania“ o týchto vzťahoch sú bezvýznamné. Významným sa ale môže stať fakt, keď jedna krajina označí počínanie tej druhej za prípravu útoku, za prípravu vojny. Vojny, ktorá sa začne bez vypovedania. A zavedie odvetné opatrenia. Zdá sa, že dnes nie je svet ďaleko od takýchto krokov.

 

Pred vyše tridsiatimi rokmi sme boli svedkami obrannej doktríny USA, v ktorej USA deklarovali, že krajina v rámci obrany pred blížiacou sa hrozbou, môže použiť na svoju obranu „preventívny jadrový úder“. To znamená, že krajina si osvojila právo použiť atómový útok, ako obranu pred blížiacou sa aj len možnou hrozbou.

 

Neviem ako bezpečne sa budeme cítiť, keď jedna krajina si dnes osvojí takýto postoj a tento nástroj obrany svojej bezpečnosti. A označí počínanie tej druhej krajiny za prípravu vojny. A v rámci obrany príjme napríklad rovnakú doktrínu o oprávnenosti preventívneho jadrového úderu.

 

Ako vtedy budeme posudzovať kroky našej vlastnej obrany? Robíme to čo treba, aby nik k takémuto rozhodnutiu nedospel? Aspoň nie aj našim pričinením? Robia to naši spojenci? Dosvedčí nám niektorý náš konkrétny a zreteľný počin, že sme boli, a že sme proti takémuto vývoju?

 

História nám dosvedčí, že všetky vojny boli zapríčinené potrebou obrany. Nik sa nikdy neodprezentoval, že chce vojnu. Že chce rabovať cudzí majetok, že hodlá vraždiť obyvateľstvo inej krajiny, že si chce podmaniť a ovládnuť cudziu krajinu. Všetci sa chceli iba brániť. Pred cudzími hrozbami, pred nespravodlivosťou, pred útlakom. Všetci chceli bojovať za slobodu, svoju, svojho či iného národa, za právo vo svete, za spravodlivosť, za Boha, za cirkev … Aj v Tridsať ročnej vojne, aj v napoleonských ťaženiach, aj v humanizácii Divokého západu, aj v …

 

Len aby sa nám to nezopakovalo.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659590x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy