Založ si blog

Predaj v nedeľu? Poľahky a demokraticky vyriešené. Ale práve toto nechcú!

 

Obchod je prevádzková činnosť, ktorú nemožno nazvať nepretržitá. Teda bežná prevádzková činnosť. Nedeľa je u nás dňom pracovného pokoja, čo znamená, že žiadna pretržitá prevádzka nemusí pracovať. Jednoducho, život sa bez nej zaobíde. Iná je situácia v prevádzkach, ktoré sú svojou podstatou nepretržité. Či už doprava, zdravotníctvo, dodávky energií … A organizácia chodu spoločnosti má svoje pozitíva aj v tom, že túto organizáciu určuje. Napríklad školstvo, štátna správa, ale aj obvodný lekár …

V normálnej krajine a spoločnosti je príplatok ku mzde za prácu vo sviatok na úrovni sto percent. Aj u nás to platí, ale iba pri štátnych sviatkoch. Ale nie z minimálnej, ale zo skutočnej mzdy daného pracovníka! To je v dnešných spoločenstvách, ku ktorým sa hlásime štandard.

Avšak nie je nijako odôvodnené, nútiť pracovníka, aby nedeľu podceňoval oproti inému sviatku. Nedeľa je predsa deň (u nás nedeľa, inde je to iný deň), keď ČLOVEK by sa mal pozastaviť a popremýšľať, čo to spravil za uplynulých šesť dní, či to nešlo urobiť lepšie. A možno aj ekologickejšie. Príplatok sto percent je logicky samozrejmý teda aj za nedeľu.

Ak podnikateľská sféra, či spotrebiteľská verejnosť chce podnikať a nakupovať v nedeľu, nech tak robia. Naša pospolitosť je dosť tolerantná a nebude sa pohoršovať ani protestovať. Je však nutné (!!!), aby si podnikatelia aj spotrebitelia zaplatili spravodlivé náklady. Teda podnikateľ prirážku sto percent ku mzde predavačiek a ostatných pracovníkov, a spotrebiteľ cenu tovaru tak, aby táto uhradila aj nedeľné náklady. Každý nech dostane o čo má záujem a každý nech si svoje aj zaplatí. To je jeden z atribútov pravicovej politiky, o ktorej občas tárajú.

V praxi by to mohlo vyzerať tak, podľa vyťaženosti a druhu obchodu, že k nedeľnému nákupu bude prirátaná prirážka k celkovej cene nákupu. Nie je nutné nič preceňovať. Táto prirážka, ako vidím obchodné prevádzky, by mohla predstavovať sadzbu od piatich do cca dvadsiatich percent. A nikomu nebude bránené predávať ani nakupovať v nedeľu či iný sviatok.

A je vonkoncom nespravodlivé a neseriózne okrádať spotrebiteľov  nakupujúcich po ostatné dni, aby svojím nákupom prispievali aj k vynucovanému rastu nedeľných nákladov, ktoré s bežnými celotýždňovými nákupmi nijako nesúvisia.

Ale to je pre súdobých politikov priam nerealizovateľné. Chcú byť oporou rastu hospodárstva, ale nevedia čo kam patrí. A tak kŕmia spoločnosť svojími „zásadovými postojmi“. Tak nám treba!

A mám problém aj prežuť tú žobráckosť a ponižujúcu servilnosť tváriacich sa žurnalistov, ktorí nedokážu opakovane klásť otázku tomu republikovému hlásateľovi nedeľných teplých rohlíkov, prečo si neodskočí ich kúpiť do Rakúska. Veď je to iba kúsok cesty a mohol by si vychutnať obraz dobre prosperujúcej krajiny. Aj s celou rodinou. Či nie?

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657537x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy