Založ si blog

Olympijské hry? Finančno-drogový cirkus!

 

 

Opäť sa blíži olympiáda a v tejto súvislosti bude pribúdať informácií o nej. Či už z prostredia športovcov alebo organizátorov. Čo je však poslaním olympijských hier?

 

Podporovať šport? Ale kdeže! To by museli jednotlivé krajiny či obce budovať systém prípravy a podpory mladých športovcov až po dospelosť. Čo však vidíme? Klub si kúpi hotového športovca. Futbalistu, hokejistu, basketbalistu … Ten nech si vyrastie kde chce, ako chce. Klub si kúpi hotového. Tento úspešný klub prejavuje nanajvýš formálnu podporu žiackemu či dorasteneckému športu. Veľakrát malí krasokorčuliari či malí hokejisti trénujú v najhorších denných časoch, lebo lepší čas je určený profikom. Dokonca štáty sú schopné si kúpiť nového občana, aby dokázali svoju „športovosť“.

 

Podporovať pohybové aktivity jednotlivcov a skupín, športovanie spoločnosti ako celku? Ale kdeže! To by museli budovať lacné, jednoduché športoviská, prístupné všetkým záujemcom bez akejkoľvek klubovej príslušnosti. Museli by poskytnúť už vybudované športoviská aj nešportovcom.

 

Propagovať šport a tým propagovať krajinu? Ale kdeže! Všetka propagácia je smerovaná len k momentálnemu upútaniu pozornosti diváka. Diváka, ktorý si má všimnúť reklamu. Či už priamo vysielanú, alebo na oblečení športovcov či na zariadení športovísk, či v správach, ktorá spoločnosť si aké a za koľko reklamné práva kúpila. Neveríte? Tak si skúste spomenúť, kto bol na posledných OH štvrtý v behu na 800 metrov? Alebo desiaty v plávaní na 200 metrov? Alebo druhý v hode oštepom? Čože? Je to ťažké? Áno je a bude. Lebo OH nie sú zamerané na šport a propagáciu športových súvislostí. Pritom všetky spomínané umiestnenia považujem za naozaj svetové!

 

A čo pochybnosti o dopingu tretiny športovcov? A nielen pochybnosti. Mnohé dodatočné diskvalifikácie v takmer všetkých športoch. Prečo? Pre finančný úspech! Nie pre šírenie športu!

 

Aby toho humbugu nebolo dosť, pridá sa paralympiada. Presne to isté, iba v menšom. Podobne by mohla vyzerať matematická olympiáda pre tých, ktorí aspoň dvakrát prepadli z matematiky. Lebo keby peniaze minuté na účasť rozdelili medzi zdravotne postihnutých, pomohli by možno stovke ľudí o jedno percento zlepšiť podmienky života. To však pre hlavných aktérov nemá význam a radšej pomôžu uspokojiť sto percent exhibicionizmu jedného. A ešte si pritom aj oni zarobia.

 

O pár mesiacov sa spustí mašinéria propagácie predpripravených textov, sloganov, reklamných spotov a jalových spevov na oslavu najväčšieho sviatku športu. Možno sa zároveň spustia aj mnohé vyšetrovania podozrení zo sprenevery zverených financií, či osobných zlyhaní funkcionárov. Tie chválospevy budú všeobsiahle, aby prekryli biedu ľudí žijúcich len pár kilometrov od najvzácnejších a najmodernejších športovísk, hotelov a zariadení ostatných propagačných služieb.

 

Ľuďom bude predostretý harmonický svet s mnohými marketingovými tvrdeniami. Svet, v ktorom sa budú prehliadať potreby väčšiny ľudí našej planéty. Častokrát potreby životne dôležité. Opäť sa bude klásť dôraz na úspech reklamy a zisku. Preto opäť bude ťažké, priam nemožné, spomenúť si, kto z miliárd ľudí skončil na nádhernom a skvelom deviatom či desiatom mieste. Lebo nepôjde o šport. Pôjde o biznis. Finančno-drogový. Športovci ho len pomôžu spropagovať obrovským cirkusom.

 

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654525x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy