Založ si blog

Ako zvýšiť volebnú účasť?

 

Záujem o voľby do Európskeho parlamentu (EP) je minimálny. Podobne do Vyšších územných celkov (VÚC). Aj ten, ktorý je, je sčasti vynucovaný kandidátmi na spolu straníkoch, na spolu kšeftároch, na príbuzenstve. Nazdávam sa, že táto situácia nie je dobrá, nakoľko výsledky volieb strácajú vypovedaciu hodnotu a zvolení poslanci nemajú skutočný mandát. Už to začína prekážať aj niektorým tzv. TOP-európanom.

Existuje však jednoduchý spôsob, ako volebnú účasť zvýšiť a možno až výrazne. A to, zaradiť okrem všetkých politických strán medzi volebné alternatívy aj voľbu:

  • žiadna politická strana   (pri voľbách politických strán)
  • žiadny poslanec  (pri voľbách poslancov)

Táto alternatíva by vyjadrila nezáujem voličov o takúto inštitúciu, o takýchto poslancov, o takúto prácu,. Znamenala by zníženie ich počtu, teoreticky až po zrušenie volenej inštitúcie. Volieb by sa mohli zúčastniť aj voliči, o ktorých dnes média hovoria že „nemajú záujem“. Možno by ich záujem urobil „veľké oči“ či „somárske uši“ aj zavedeným a trvácnym politickým stranám.

Túto alternatívu odporúčam zaradiť na volebné lístky nielen na Slovensku. Nemyslím, že slovenská spoločnosť sa výrazne líši od ostatnej spoločnosti európskej. Ale zaradiť ju na volebné lístky celej EÚ. Nech túto alternatívu majú možnosť využiť všetci Európania. Samozrejme, niekto musí začať. Niekto, kto má odvahu.

Táto volebná alternatíva – žiadna politická strana / žiadny poslanec, by umožnila vyjadriť svoj postoj k činnosti volených orgánov aj tým voličom, ktorí nie sú spokojní s ich prácou, ich poslaním, ich pôsobnosťou. Aj voličom, ktorí nemajú záujem na existencii týchto inštitúcií. Zároveň by aj skutočných priaznivcov týchto inštitúcií poslala k volebným urnám, aby neprišli o svojich poslancov. Lebo voľba: žiadna politická strana / žiadny poslanec by znížila ich počty. Získané hlasy by nezastupoval nik.

Výsledok takejto voľby by bol mimoriadne užitočný. Umožnil by spoločnosti bližšie spoznať pravdu o názore a vôli voličov. Takáto voľba by mala bližšie k referendu, vyjadrila by skutočnú voľbu. Voliči by mohli voliť aj inú alternatívu, nie iba tú, ktorú im dovolí dnešný politický kartel. A možno by dodal odvahu aj tým „politikom“, ktorí dnes nemajú odvahu (ani šancu) súperiť so zabehnutým politicko-finančným komplotom. Preto ich nik nepozná.

Ľudia by neboli nútení „akceptovať“ platené prieskumy verejnej mienky. Záleží však na tom, či európska a slovenská spoločnosť sa pravdu dozvedieť chce, resp. či sa pravdu dozvedieť smie. A to nielen v prípade volieb do Európskeho parlamentu či Vyšších územných celkov.

Podobný postup by umožnil spoločnosti lepšie spoznať vôľu voličov aj pri voľbách do SNR. A to bude zakrátko.

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643461x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy