Založ si blog

Kríza manželstva?

 

 

Áno aj nie. Dnes sa častejšie stretávame s názorom, že manželstvo nie je pre mladých ľudí také významné ako pre predchádzajúce generácie alebo aj, že je to len nejaký model spolužitia, ktorý môže mať množstvo podôb. Nuž nesúhlasím.

 

Je pravdou, že dnes mladí ľudia častejšie žijú spolu bez toho aby boli manželia, aby uzavreli záväzný vzťah. Dokonca že majú spolu deti. Avšak pravdou je aj to, že tento stav im neprináša o nič viac šťastia ako manželstvo. Dokonca mnohí vstupujú do manželstva, keď už deti majú odrastené.

 

Prečo teda táto anomália? Pri zjednodušenom pohľade by bolo možné povedať, že mladí sú nezodpovední či nemorálni alebo že nie sú schopní uniesť bremeno zodpovednosti manželstva, ktoré si žiada veľa ústupkov, veľa uvedomenia si, veľa vytrvalosti a veľa lásky. Áno, bolo by to možné povedať. Ale nebolo by to ani presné ani pravdivé.

 

Pri pohľade na správanie sa mladej generácie je potrebné obzrieť sa na príklady, z ktorých táto mladá generácia mohla čerpať. Áno, pozrieť sa na správanie ich rodičov či až starých rodičov.

 

Neboli to náhodou oni, kto rozvodom presviedčal mladú generáciu, že manželstvo nie je jav trvalý? Takmer každé druhé manželstvo skončilo rozvodom. Neboli to náhodou oni, kto porušovaním pravidiel manželského spolunažívania bagatelizoval inštitút manželstva? Len si vypočujte dôvody, ktoré boli príčinou rozvodov. Neboli to náhodou oni, kto častokrát do takej miery zanedbával starostlivosť o vlastnú rodinu, že bol postavený pred súd? A neboli to oni, s kým si ani súdy nevedeli rady, a aby ich donútili starať sa o vlastnú rodinu začali im odoberať vodičské preukazy? A aj v tých prípadoch sa nestarajú, iba pošlú pár peňazí. Kvôli vodičáku.

 

O čo sa teda má mladá generácia usilovať? O to, čo generácie pred nimi zneuctili a znevážili? Majú sa usilovať o napodobovanie pokrytectva rodičov a starých rodičov? A aby to nestačilo, starší pokračujú v bagatelizovaní manželstva a rodiny aj naďalej. Veľmi často sa môžeme stretnúť s propagáciou úbohosti, keď aktéri tvrdia, akí dobrí priatelia zostali po rozvode. Nuž, niektorým ľuďom sa nikdy nepodarí dorásť do dospelosti.

 

Preto vy, mladí, nehľaďte na úpadky jednotlivcov predchádzajúcich generácii. Nechcite predchádzajúcim generáciám dokazovať, že ich pokrytectvo vám nechýba. Konajte však to a tak, aby váš život bol šťastný. Manželstvo je veľmi dobrým pomocníkom, aby sa tak stalo.

 

Je však potrebné vidieť a oceniť snahu manželského partnera o porozumenie, o pomoc. Je nutné vnímať obetavosť partnera pri starostlivosti o spoločné dobro, a to aj vo chvíľach, keď sa mu až tak nedarí. Je nutné voči partnerovi zachovať taký intímny, láskyplný vzťah, ktorý bude iba váš, a ktorý bude dôkazom, že ste jeden celok. A budete sa môcť tešiť zo spoločného života, budete sa môcť nasmiať do popuku nad vlastnou nedokonalosťou, nad vlastnými kotrmelcami lebo budete vedieť, že sú iba vaše. Že sú vašou potechou a vzpruhou do ďalších a ďalších dní, počas ktorých sa budete ďalej učiť, zdokonaľovať a opäť smiať do popuku. A ešte pritom vychováte spokojnú, úplnú rodinu. Rodinu, ktorej členovia sa budú zovšadiaľ ponáhľať domov, lebo tam je najlepšie.

 

Žite tak, aby kríza manželstva bola vnímaná ako situácia tých, ktorí si krízu vlastného manželstva spôsobili sami. Nie ako jav súčasnej či modernej spoločnosti alebo mladej generácie. Aby kríza manželstva bola vnímaná ako poklesok a úpadok predchádzajúcej generácie. Váš život bude šťastnejší a otvoríte oči tým, ktorí toto nevidia, lebo vidieť nechcú.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654178x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy