Založ si blog

Nové investičné stimuly

 

Už politici nebudú musieť kamuflovať podstrkávanie peňazí spriateleným firmám. A nebudú musieť ani hľadať žurnalistov, ktorí „zistia“, že verejnosť takéto kroky politikov podporuje. Ako to urobiť?

 

Zahraničný kapitalista investujúci na Slovensku ocení investíciu napríklad na dvoj- troj- či desaťnásobok skutočnej hodnoty. Teda stroje a zariadenia, ktoré dodá svojej slovenskej firme v hodnote sto tisíc, nafakturuje sumou osemsto tisíc. A zárobok má vo vrecku.

 

Jeho slovenská firma prenesie do nákladov svojej činnosti osemsto tisíc (taká drahá bola investícia potvrdená faktúrou) a o tieto zníži zisk firmy (v zmysle platného zákona o účtovníctve a zákona o dani z príjmov). Navyše, bude požadovať nižšie platy pre slovenských zamestnancov, lebo firma nie je dostatočne zisková pri porovnaní napríklad s materskou firmou.

 

Takto výhodnú investíciu nie je problém si zaobstarať nielen od materskej či od množstva sesterských firiem, ktoré v týchto nadnárodných konglomerátoch sú sústredené, ale aj od „spriatelených“ dodávateľov. Lebo nezabúdajme, že každý kupujúci je priateľ.

 

Preto rovnako dokáže postupovať aj domáci kapitalista. Ale nemusí to byť iba kapitalista. Možno by taký nákup odborne zvládol aj podaktorý minister.

 

A všetci, mám na mysli štáty, ktoré sú úspešné v získavaní zahraničných investícií, a ich politici sa tým pýšia a získavajú ich voličské hlasy, sa môžu úspešne a natrvalo čudovať, že ich životná úroveň hlboko zaostáva a vždy bude zaostávať za tými, ktorí u nich investujú …

 

Čože? Čo hovoríte? Že takto to robia už desaťročia? A že aj tak im to nestačí? Sakra! To som pekne pozadu!

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659488x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy