Založ si blog

Už (chceme) vieme čo sme mali?

 

Otvorenú Európu od Lisabonu po Vladivostok?

 

Otvorený priestor pre všetky podniky a všetkých podnikateľov? Ktorí slobodne v celom tomto priestore investovali, a aj takto dosahovali zvýšené výroby i predaje, rast ziskov a voľne uvažovali nad ďalšími projektami?

 

Otvorený priestor pre kooperáciu a spoluprácu pri hľadaní lepších riešení. Vo všetkých odvetviach národného hospodárstva. Každý mal a má čo ponúknuť. Pre zlepšenie života jednotlivca i celej spoločnosti. Pre lekára i pre pacienta. Pre výrobcu i pre ekológa.

 

Otvorený priestor pre rozmach turistického ruchu, kedy nebolo treba ani žiadne víza? A tento nielen pomáhal vzájomnému poznávaniu sa, spoznávaniu iných kultúr, ale prinášal tomuto odvetviu aj nezanedbateľné tržby a obživu zamestnancom tohto biznisu. Snáď aspoň telefóny prežijú.

 

Otvorený priestor pre hľadanie a zaobstarávanie surovín a zdrojov pre život, pre ďalšiu produkciu, pre zaobstarávanie nových technológii pre modernizáciu a zdokonaľovanie produkcie a znižovanie ekologickej záťaže?

 

Otvorený, širokánsky priestor pre rast konkurencie jednotlivých hospodárskych, technologických a technických pravidiel ekonomickej reprodukcie a následné zužitkovávanie prínosov tejto konkurencie?

 

Predovšetkým preto, lebo v celom tomto priestore vládli rovnaké pravidlá pre život. Pravidlá pre hospodársku činnosť, pre hospodársku súťaž, rovnaké pravidlá pre uplatňovanie hospodárskych, politických a občianskych slobôd. A bolo to aj vidieť. Stačilo porovnať život ľudí v rozličných mestách a regiónoch.

 

Rozdiel bol hádam iba v tom, kto považoval Viktora za dobrého a starostlivého hospodára a kto nie. Ale ten rozdiel nebol a nie je vo Viktorovi, ten rozdiel je v tých, ktorí sa na Viktora pozerajú rozdielnymi, akýmisi „inými“ očami!

 

A kvôli ním, máme mať všetci, od Lisabonu po Vladivostok, problémy? Kvôli nim máme zničiť a prerábať všetko čo sme doposiaľ budovali? Máme „reštrukturalizovať“ hospodárstvo a dorábku každodenného chleba na politiku a na odsudzovanie „Viktora“?

 

Namiesto budovania priateľstva od Lisabonu po Vladivostok, máme šíriť riadenú nenávisť a vyrábať ďalšie a ďalšie zbrane? Máme prevrátiť súkromný i spoločenský život kvôli tým, ktorí nevedeli urobiť obrannú doktrínu štátu kým nenašli nepriateľa?? Toho, ktorý nás ničím neobmedzoval a nič nám nediktoval?! To nám pomohli …

 

Ale vidina či možno nádej, na otvorený priestor od Lisabonu po Vladivostok, priestor ktorý sme už ako tak zažili, snáď zanechá v pamäti širokých spoločenstiev ľudu stopu, ktorá nedovolí, aby táto cesta zarástla politickým hnusom a ostatným nenávistným odpadom.

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 660262x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy