Založ si blog

Žobrák a plot

 

V našich prísloviach a porekadlách sa nachádza aj takéto, hodne staré: Urob žobrákovi dobre …ie ti plot.

 

Nuž nedokážem nevidieť, v dnešný deň po včerajších ďakovačkách,  že Slovensko poskytlo Ukrajine bezmedznú politickú podporu jej záujmu vstupu do EÚ a NATO, že Slovensko poskytlo Ukrajine všetky svoje súce zbrane a ostalo bez schopnosti vlastnej obrany, že Slovensko poskytuje Ukrajincom, ktorí ušli z Ukrajiny pred politikou budovania lepšej budúcnosti cestou vojny, sociálnu aj spoločenskú pomoc a opateru.

 

Snahu Ukrajiny vstúpiť do EÚ a NATO nepovažujem za dobrú ani pre európsky ani pre svetový mier, ani pre zachovanie konkurencie medzi hospodárskymi združeniami. Už terajšia veľkosť EÚ je neprimeraná a my prichádzame o výhody a úžitky z konkurencie v rámci Európy. Prichádzame o výhody názorovej pestrosti riešenia hospodársko – sociálnych potrieb, či úloh zahraničnej a obrannej politiky. Ale budíš. Politickú podporu sme Ukrajine poskytli.

 

Ukrajina sa svojou vnútornou politikou dostala do vojny. Nedokázala viesť svoju krajinu tak, aby sa vojne vyhla, aby svetová verejnosť mohla poukazovať na to, že „od dobrého suseda, ploty stavať netreba“. Výsledok, ktorý dnes vidíme, nie je ani našou, ani inou cudzou zásluhou. Ukrajinskú politiku vedú Ukrajinci. Bola to ukrajinská politika, ktorá vniesla do Ukrajiny, ale aj do radov najbližších jej susedov veľký nepokoj a obavy. A v konečnom dôsledku vojnu. Nespomínam si, žeby pred vypuknutím vojny Ukrajina a Rusko riešili spoločne svoje vzájomné vzťahy a svoje štátne záujmy.

 

Ukrajinci, ktorí ušli z Ukrajiny v dôsledku tejto politiky, sa môžu cítiť na Slovensku ako vítaní hostia. Môžu sa zapájať do ekonomického i mimoekonomického diania. Slovensko im poskytuje bezbrehú podporu v možnostiach vlastnej seba opatery a v možnostiach slovenskej ekonomiky. Veľakrát viac ako občanom Slovenska.

 

Nuž a za toto, Ukrajina, v tom istom čase zvýši štvornásobne poplatky za prepravu plynu na Slovensko a propaguje diverziu na zničenie ropovodu Družba, ktorým prúdi ropa na Slovensko. Ukrajine máme platiť poplatok za „nenávisť“, nie slovenskú, štvornásobok obvyklej ceny, za tranzit plynovodom, ktorý sme si spoločne vybudovali. „Ukrajinská odplata“ našim občanom a firmám na umocnenie ďalšej spolupráce a priateľstva.

 

A organizuje kroky na zničenie Slovnaftu, slovenského producenta pohonných hmôt, ktorý sa musí preorientovať obchodne a technologicky na iný druh ropy a cesty jej dodania, na ktoré preorientovanie mu nie je poskytnutý dostatočný čas. Treba však veľmi dôrazne a nahlas povedať, že na preorientovanie, ktoré ani Slovnaft ani Slovensko nepotrebuje!!

Nebyť „Ukrajiny“!

Prestávam sa čudovať tejto vojne …

 

A v tejto situácii, sa predstavitelia Slovenska predbiehajú v ďakovačkách ukrajinskému prezidentovi a v ponúkaní mu ďalšej bezmedznej podpory a pomoci.

 

Mňa však opakovane hryzie otázka: za toto má Slovensko ďakovať?? Predbiehať sa v ďakovačkách?? A hotoviť ďalšie ponuky?? Ešte nám nestačilo?? Lebo mne sa oveľa neodbytnejšie ako ďakovačky natíska to známe príslovie:

„Urob žobrákovi dobre, oserie ti plot“.

 

Ale asi to tak má byť, asi to tak aj zostane. Aby všetci ľudia, aj vedome slepí, videli a vedeli, s kým majú do činenia. Podobne ako všade tam, kde krajinu vedú obyčajní sluhovia a sluhovia cudzích záujmov …

 

PS: ospravedlňte prosím tristnosť príslovia, ktorou chcel ľud povedať toľko, že urob žobrákovi dobre a on ti pošpiní tvoje meno, narobí starosti, či ťa zatiahne do problémov. Pritom aj označenie žobrák má širší význam. Ale asi je najvyšší čas vyjadrovať sa aj tristne aj zrozumiteľne.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 661385x
Priemerná čítanosť článkov: 2851x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy