Založ si blog

Potrebujeme 15 verejnoprávnych kanálov?

 

V poslednom čase sme si vypočuli politické a poslanecké info, koľko potrebuje verejnoprávna RTVS peňazí, aby funkcionári, zamestnanci a ich kamaráti boli spokojní. Vraj pevnú čiastku HDP. Mali by myslieť výdavkov štátneho rozpočtu, nie HDP. Pretože HDP ani jeho časť sa nedá prideliť. Nikomu. Ale o tom inokedy.

 

Každopádne, verejnoprávne cítiaci politici, zamestnanci i umelci si vyrátali, že musia dostať o čosi cez 40 mil. euro viac, ako doposiaľ. A doložili to kadejakými svojimi výdavkami. Celkom cca 160 mil. euro. Nuž dobre, ale poďme ďalej.

 

Moja prvá otázka a pochybnosť zároveň: potrebuje Slovensko, o veľkosti väčšieho európskeho mesta, 15 (slovom pätnásť) verejnoprávnych kanálov?? Áno 15. Som si istý, že drvivá väčšina občanov ich nedokáže ani vymenovať, ani o nich nevie. A toto nevyhnutne potrebujeme? O čom väčšina z nás ani nevie?

 

Potrebuje Slovensko zvlášť verejnoprávne kanály pre deti, pre dospievajúcich, pre dospelých, pre umelecky cítiacich, pre …?? Dnes už neplatí, že deti by mali vedieť, čím sa zapodievajú ich rodičia? Čo zamestnáva ich rodičov a ostatných pracujúcich? Od ktorých dostávajú opateru? A vreckové? Dnes neplatí, že rodičia a ostatní „dospelí“ by mali vedieť, čím také verejnoprávne médium kŕmi ich deti či mládež?? O to sa nemajú čo starať? Na to máme platených „odborníkov“?

 

Slovensko potrebuje zvlášť vysielací kanál, na opakovanie tých istých správ či s komerčnými stanicami identických spravodajských relácií? Na tom istom kanáli reprízuje a reprízuje, lebo nemá čo vysielať. A čo také verejnoprávne je na stredajších „Vraždách zovšadiaľ“? Či na iných nakúpených komerčných filmoch? Čo je také verejnoprávne na reláciách s platenými divákmi? Alebo treba zamestnať kamarátov? Možno aj penzistov?

 

Ak sa RTVS sformuje ako skutočne verejnoprávna, tak jej postačí tretina vysielacích kanálov a na ostatných môže predviesť svoje odhodlanie konkurovať komerčným staniciam, ako o tom zvestujú všetci uchádzači o manažérske posty v RTVS! Osobne odmietam aby verejnoprávne médium malo byť konkurenciou komerčným. Verejnoprávne má byť čosi ako učiteľ medzi študentami. Nie ich konkurent v snahe byť obľúbencom či ináč populárnym. Ale komisári akosi vždy rozhodnú ináč.

 

Ďalšia vec: Taká konkurencia Markíza a spol., 4 vysielacie kanály, zvažuje spustenie piateho, dosiahla v roku 2022 tržby 171 mil. euro. Prečo sa nikde nehovorí o tržbách verejnoprávnej RTVS?? S pätnástimi vysielacími kanálmi? Nemala by aj RTVS vzhľadom na svoju bezbrehú šírku dosahovať aj tomu primerané tržby? Alebo bude na všetkých 15 vysielacích kanáloch obhajovať do nemoty opakujúcu sa tú istú reklamu? S prevahou na tupé hazardné hry? A nemožnosť väčšieho priestoru pre tých istých pár platcov? Lebo jalový program nedokáže pritiahnuť ďalších záujemcov o reklamu? Preto v rozpočte RTVS musí významné miesto dostať aj „kolónka“ tržby. Páni verejnoprávni! Tržby RTVS! A aj na ich vývoji, hodnotiť prácu manažmentu a programových šéfov.

 

A meranie či obhajoba verejnoprávnosti propagáciou „objektívnosti“ média, je tiež čosi, čo sa neopiera o pevný základ. Stačí ak si porovnáme hoci aj desať najslabších žiakov testovou otázkou: „Ktorý z nich je najlepší?“ Vždy niekto skončí ako prvý, niekto druhý a niekto ako posledný. Pozorný divák či poslucháč však vie, že všetci sú poslední.

 

Preto sa prihováram za možno dva televízne a dva rozhlasové verejnoprávne okruhy / kanály, ktoré budú vždy medzi prvými alebo prví. A tých si rád zaplatím. Ostatní nech si na seba zarobia rovnako ako ich konkurenti a nech sú aj oni prínosom pre štátny rozpočet, nie iba jeho príťažou. Ani verejnoprávnou.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 658060x
Priemerná čítanosť článkov: 2836x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy