Založ si blog

Druhý pilier? Manévre pre oligarchov.

 

Už koľký krát znova a znova obohacovanie propagandy o jedinej možnosti zabezpečenia staroby a o jej nutnosti, zmeny zákona o investovaní šporených prostriedkov, zmeny pravidiel o vstupe a výstupe z tohto „suprového“ pilierového biznisu a dnes dokonca už aj napomínanie zodpovednosti sporiteľom na dôchodky, za ich rozhodnutia o investovaní šporených svojich prostriedkov.

 

Napomínanie zodpovednosti za rozhodnutie o správnom investovaní, doplnené zákonom, ktorý musí konať, keď nekoná sporiteľ. O čo tu ide??

 

Nuž v prvom aj poslednom rade o obhajobu dôchodcovských spoločností – ich majiteľov, o zbavovanie ich zodpovednosti za očakávaný neúspech! Áno, to je rozhodujúce a jediné. Ostatné úkony tomu len majú napomôcť.

 

Teda: finanční machri nevedia investovať správne, preto má byť zodpovedný sporiteľ. Teda tí finanční machri, ktorí celé dni a roky nerobia nič iné, iba sledujú vývoj a dianie na finančných trhoch, tí nevedia! Nech rozhodne napríklad šofér, predavačka, murár, montážnik najmodernejších aut či vynikajúci učiteľ chémie alebo fyziky. Nech rozhodne on. Lebo finanční machri, ktorí za to berú nemalý plat, nevedia! Oni nevedia, na to je šofér!

 

Pritom ten šofér či učiteľ aj tak nemá dosah na to, čo finanční machri urobia. Ten učiteľ iba prevezme zodpovednosť za to, že to on sa tak rozhodol. A v prípade akéhokoľvek neúspechu to bude vždy on. Raz sa rozhodol nesprávne, inokedy sa rozhodol v nesprávnom čase. A je to on, kto je zodpovedný. Nik iný! Môže sa tešiť, ako si idú dôchodcovské spoločnosti „nohy polámať“ aby mu nahonobili čo najväčší výnos.

 

Aby dôchodcovským spoločnostiam – ich majiteľom a ich finančným machrom bola pozícia ešte viac uľahčená, prichádza zákonné ustanovenie, že keď nekoná učiteľ, tak finanční machri budú konať, lebo zákon im to ukladá. No super. Lebo za zákon samozrejme tiež nik nezodpovedá. Ani zákonodarca.

 

Takže sporitelia si majú veľkoryso platiť svojich správcov, ktorí nevedia, a sami niesť zodpovednosť za ich, maklérske rozhodnutia. Za rozhodnutia, na ktoré tak ako doposiaľ, nemajú a nebudú mať žiadny dosah.

 

Čo by sa stalo keby?

 

Keby každá dôchodcovská spoločnosť bola povinná záväzne sa vyjadriť vo svojej prezentácii k opodstatnenej požiadavke, že zabezpečí rast úspor klienta minimálne na úrovni inflácie?

 

Nie potvrdiť že zabezpečí, ale iba či prijíma tento záväzok. V prípade že ho neprijíma, by dôchodcovská spoločnosť bola povinná toto uviesť vo svoje prezentácii na „hlavnej“ stránke, že tento záväzok neprijíma. A bodka.

 

Pre každého klienta by to bola vecná, praktická a aj dôležitá informácia. A dôchodcovská spoločnosť nech potom investuje ako chce, ako najlepšie vie. A nech nepodporuje ani zákonné ani iné opatrenia na zbavenie sa vlastnej zodpovednosti a jej prenesenie na predavačku či učiteľa alebo na zákon. Veď kto iný by mal rozhodovať o umiestňovaní investície a niesť za to zodpovednosť, než ten, kto sa tým živí?? Kto sa tým pýši?? Kto za to poberá odmenu?? Kto tvrdí, že iná možnosť neexistuje??

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654123x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy