Založ si blog

Už (chceme) vieme čo sme mali?

 

Otvorenú Európu od Lisabonu po Vladivostok?

 

Otvorený priestor pre všetky podniky a všetkých podnikateľov? Ktorí slobodne v celom tomto priestore investovali, a aj takto dosahovali zvýšené výroby i predaje, rast ziskov a voľne uvažovali nad ďalšími projektami?

 

Otvorený priestor pre kooperáciu a spoluprácu pri hľadaní lepších riešení. Vo všetkých odvetviach národného hospodárstva. Každý mal a má čo ponúknuť. Pre zlepšenie života jednotlivca i celej spoločnosti. Pre lekára i pre pacienta. Pre výrobcu i pre ekológa.

 

Otvorený priestor pre rozmach turistického ruchu, kedy nebolo treba ani žiadne víza? A tento nielen pomáhal vzájomnému poznávaniu sa, spoznávaniu iných kultúr, ale prinášal tomuto odvetviu aj nezanedbateľné tržby a obživu zamestnancom tohto biznisu. Snáď aspoň telefóny prežijú.

 

Otvorený priestor pre hľadanie a zaobstarávanie surovín a zdrojov pre život, pre ďalšiu produkciu, pre zaobstarávanie nových technológii pre modernizáciu a zdokonaľovanie produkcie a znižovanie ekologickej záťaže?

 

Otvorený, širokánsky priestor pre rast konkurencie jednotlivých hospodárskych, technologických a technických pravidiel ekonomickej reprodukcie a následné zužitkovávanie prínosov tejto konkurencie?

 

Predovšetkým preto, lebo v celom tomto priestore vládli rovnaké pravidlá pre život. Pravidlá pre hospodársku činnosť, pre hospodársku súťaž, rovnaké pravidlá pre uplatňovanie hospodárskych, politických a občianskych slobôd. A bolo to aj vidieť. Stačilo porovnať život ľudí v rozličných mestách a regiónoch.

 

Rozdiel bol hádam iba v tom, kto považoval Viktora za dobrého a starostlivého hospodára a kto nie. Ale ten rozdiel nebol a nie je vo Viktorovi, ten rozdiel je v tých, ktorí sa na Viktora pozerajú rozdielnymi, akýmisi „inými“ očami!

 

A kvôli ním, máme mať všetci, od Lisabonu po Vladivostok, problémy? Kvôli nim máme zničiť a prerábať všetko čo sme doposiaľ budovali? Máme „reštrukturalizovať“ hospodárstvo a dorábku každodenného chleba na politiku a na odsudzovanie „Viktora“?

 

Namiesto budovania priateľstva od Lisabonu po Vladivostok, máme šíriť riadenú nenávisť a vyrábať ďalšie a ďalšie zbrane? Máme prevrátiť súkromný i spoločenský život kvôli tým, ktorí nevedeli urobiť obrannú doktrínu štátu kým nenašli nepriateľa?? Toho, ktorý nás ničím neobmedzoval a nič nám nediktoval?! To nám pomohli …

 

Ale vidina či možno nádej, na otvorený priestor od Lisabonu po Vladivostok, priestor ktorý sme už ako tak zažili, snáď zanechá v pamäti širokých spoločenstiev ľudu stopu, ktorá nedovolí, aby táto cesta zarástla politickým hnusom a ostatným nenávistným odpadom.

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643598x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy