Založ si blog

Plyn za ruble? Bez poníženia to možno nebude schodné.

 

Prečo? Lebo ruble nemáme. A kúpiť ich môže byť nereálne, lebo nemáme za čo. Totiž predajca plynu nechce ani eura ani doláre. Nechce ich, lebo ich má dostatok a západná genialita rozhodla, že za tie eura a doláre Rusku nič nepredá. A potvrdila, že zmrazila pred použitím tieto ruské aktíva uložené v západných bankových domoch, čím dokázala, že eura a doláre sú nesúcou menou. Čím teda zaplatíme za nákup rubľov?

 

Schodná cesta existuje. Tá však znamená poníženie. Bude nutné zrušiť sankcie, zrušiť aspoň niektoré embarga na obchod s Ruskom a získať ruble za Rusku predávaný tovar alebo za predaj tovaru komukoľvek inému, ale za ruble. A toto po urážlivých vyhláseniach západných politikov, po osobných urážkach, môže byť veľký problém. V ich dôsledku to môže viesť skutočne k zastaveniu nákupu a predaja plynu medzi EÚ a Ruskom. Nuž vyčkajme.

 

Osobne sa dávno čudujem každej krajine, ktorá sa nesnaží podporiť predaj svojich produktov aj za vlastnú menu. Takýto krok vždy prispeje k upevneniu postavenia vlastnej meny v sústave manévrov finančného sveta. Takýto krok som očakával aj od Ruska. Pochopiteľne, že v iných časoch by vôbec nebol predmetom dnešných špekulácií.

 

Na reakciu ministra Sulíka na tlačovke v tom zmysle, že Rusko si v tomto prípade môže samo určovať kurz rubľa, keďže je to jeho mena, čo EU nebude môcť akceptovať, sa čudujem, že sa nenašiel jediný z prítomných novinárov, ktorý by sa pána Sulíka opýtal, či to takto, že sami určujú kurz, robia aj USA s dolárom či EU s eurom.

 

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659716x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy