Založ si blog

A natrvalo stabilizovať dôchodky.

 

Takmer pravidelne, v čase konštrukcie štátneho rozpočtu, sa dostavia aj diskusie o aktualizácii dôchodkov. A to z viacerých dôvodov zároveň. Podľa obhajcov dôchodcov sú dôchodky nedostatočné a je nutné ich zvýšenie, podľa finančných analytikov je miera inflácie pre dôchodcov iná ako pre ostatných (povedal by som ako pre ktorých, a neviem kto dá ruku do ohňa za správnosť a spravodlivosť používaného koša), a podľa tvorcov štátneho rozpočtu peňazí nie je dosť na nič.

 

V tomto ohľade je rozhodujúce spravodlivé nastavenie výpočtu priznaného dôchodku. Možno dnes nie je dokonalé, ale nik by nemal brániť tomu, aby sa toto spresnilo. Možno aj s podporou vychovaných či pracujúcich detí. V tomto ohľade venovať priestor aj pre umožnenie výchovy detí ľuďom bezdetným.

 

Následne prepočítavať dôchodky pre budúci rok prostredníctvom prepočtu cez aktuálnu hodnotu dôchodkového bodu určeného pre nasledujúci rok. Tým by bolo zabezpečené, že dôchodok bude stále pomerne rovnaký, ako bol v čase priznania dôchodku. A odpadnú pochybnosti o správnosti a primeranosti aktualizácie dôchodkov podľa tých či iných pravidiel, podľa tej či inej politickej strany. Odpadnú pochybnosti kto na tom stratil, kto získal.

 

Odpadnú aj politické nábory voličov tejto skupiny pred voľbami či referendami. Stačí iba správne určiť prvé priznanie dôchodku. A pravidlá pre priznanie dôchodku musia byť jasné, spravodlivé a predovšetkým dlhodobé. Aby nedochádzalo k tomu, že dôchodca nemohol vedieť aké pravidlá budú platiť a nemohol na ne reagovať svojou pracovnou i rodinnou angažovanosťou.

 

Možno by pre Sociálnu poisťovňu bola táto aktualizácia prácna, ale aj toto by sa poľahky zvládlo úpravou dôchodkov od neskoršieho mesiaca v nadchádzajúcom roku. A skončili by pochybnosti i nepotrebné a veľakrát aj neužitočné diskusie. Celá dôchodcovská agenda politikov, finančníkov, poradcov, poisťovateľov, kritikov i obhajcov by zanikla a patriční protagonisti by sa mohli plne venovať inej práci. Napríklad vytváraniu HDP. Teda práci užitočnej, hodnototvornej. Ak by ich k tomu niekto dokázal prinútiť.

 

Nevyprovokovaná vojna? Hanbím sa ja nechápavý!

24.07.2024

Áno, cítim sa byť zahanbený. Už 22. marca 2015 som uverejnil blog (link ďalej), v ktorom som vyzýval na korektnosť v správaní sa kolektívneho západu voči Rusku, lebo štuchanie do Ivana a Aľošu už raz dopadlo veľmi zle pre celú Európu. Pripomínal som, že ktorýsi tzv. „Európania“ sa nepoučili alebo zabudli na poučenie a svojím konaním opäť ženú [...]

Nie Slovenským záujmom!

12.07.2024

Prežívame čiastočne turbulentné obdobie, keď máme možnosť sledovať príživníkov rôznych politických smerov, rôznych politických, najmä osobných záujmov. Prežívame obdobie, o ktorom až nasledujúce generácie budú písať a uvažovať, čo všetko sme prehajdákali. Najväčšie huby či papule dnešných dní robia všetko preto, aby nepriateľstvo medzi [...]

Čas vodcov svorky

27.06.2024

V chotároch niekoľkých obcí v našom malom okrese sa zhromaždila neveľká svorka psov. Veľkých vlčiakov, miešancov, ale aj krpatých čivav. Svorku tvorili spočiatku najmohutnejšie psy. Všetci jedinci voči nej prechovávali radšej rešpekt. Prevažne nechcený, ale čo v takej situácii? Tri či štyri čivavy sa ku svorke pridali neskôr. Prišli o svojho pána [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 701442x
Priemerná čítanosť článkov: 2828x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy