Založ si blog

Je prípustné akceptovať rodičov rovnakého pohlavia?

 

V dnešnej vyspelej demokracii a pokročilému technickému a technologickému pokroku je možné sa stretnúť s názorom, že má byť štandardom rešpektovať stav, keď dieťa má rodiča číslo 1 a číslo 2 a nie že má otca a matku. Neviem ako sa dopracovali k tomu, že zaviedli iba čísla od 1 do 2. Prečo nie napr. do 4?

To zároveň znamená, že je nutné rešpektovať aj stav, že dvaja muži či dve ženy majú svoje vlastné dieťa. Čísla 1 a 2 to umožňujú. Neviem, či tomu niekto verí alebo je to iba predzvesť toho, že čoskoro sa aj tie deti budú označovať iba číslami od 1 do n a že sa nebudú rozlišovať na chlapcov a dievčatá.

V dnešnej spoločnosti sa však stretávame aj s tým, že právo na informácie, na pravdivé informácie má každý a toto právo je nespochybniteľné. To beriem. Dokonca aj nedávny pápež adresoval ľudstvu výzvu: Pravda vás oslobodí.

Stretávame sa aj s tým, že ktosi vopred vie a iba on, ktoré info sú pravdivé a správne. Avšak toto riešiť nechceme a nebudeme. Ale na tomto podklade sa vrátime k tomu dieťaťu, ktoré takéto právo má tiež. Alebo nie? Myslím, že aj ono má právo na pravdivé informácie. Majú mu byť azda upierané?

Dnešná spoločnosť pokročila v skúmaní a identifikovaní genetiky osôb veľmi veľmi ďaleko. Zo stôp na zubnej kefke či kvapky potu dokáže veda určiť ktorému jedincovi tieto stopy nespochybniteľne patria.

Vedeli by o tom poskytnúť nespočetné praktické dôkazy kriminalisti, znalci genetiky poskytujúci dôkazy pri určení otcovstva a dokonca aj archeológovia v snahe poskytnúť svetu dôkazy presnosti svojho bádania. Z vykopávok určujú, koho potomka objavili či kto boli jeho predkovia.

Má dieťa právo na pravdivé informácie o sebe, o svojom pôvode, o svojich rodičoch? Má vari dieťa byť vychovávané v klamstve a klamstvách? Kam takáto výchova spoločnosti povedie?

Lebo v klamstve a klamstvách je nutné vychovávať v uvedených prípadoch aj jeho spolužiakov, kamarátov, neskôr manželov – manželky. Že ich partner má rodičov č. 1 a č. 2. A že ten partner – partnerka nie je ich príbuzný …

Nechcem zasahovať do „špeciálnych a osobitých práv“ niektorých jedincov, ale musíme dbať o ochranu práv slabších, práv tých, ktorí si sami práva ešte nedokážu vydobyť. Napríklad o práva detí. Aj v otázkach pravdivosti či všeobecnej pravdy.

Preto pri úkonoch, ktoré vzhľadom na prirodzené danosti vzbudzujú pochybnosti, by mali aktéri preukázať a doložiť hodnovernosť svojich tvrdení pre akceptovanie takých úkonov. Napríklad pri tvrdení, že tomuto dieťaťu sú oni dvaja rodičia. Či už 1 alebo 2. Dôkazom na báze porovnania DNA. Alebo aj iných, ešte presnejších metód a porovnaní.

Zároveň by pri odhalení nepravdy, rovnajúcej sa podvodu, mali nasledovať postihy a tresty za podvádzanie úradov tak, ako pri všetkých iných podvodoch. A široká verejnosť by viac nemusela pochybovať o tom, či to čo sa deje, je pravdivé, správne, normálne či morálne.

Zároveň ale nedokážem obísť jednu poznámku:

Že sa vedci a ostatní múdri nepokúsili a nepokúšajú túto novú pravdu o rodičoch 1 a 2 dokázať najprv na potkanoch, zajacoch či jeleňoch. Ako to často robia, keď nás chcú ohúriť novinkami, ktoré vyskúmali …

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657626x
Priemerná čítanosť článkov: 2847x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy