Založ si blog

Sociálne dávky radšej ľuďom produktívnym

 

Aby si nemysleli mladí, najproduktívnejší to ľudia, že sú zaujímaví iba pre veľkokapitál, ako námezdná pracovná sila, ale aby vedeli, že sú dôležití aj pre našu spoločnosť, pre všetok pospolitý ľud, ako pokračovatelia existencie tejto spoločnosti, je potrebné, ak nie nutné, aj týmto mladým ľuďom poskytnúť prejavy solidarity zo strany spoločnosti za to, že sú, za to, že konajú tak, že to spoločenstvu nás všetkých prináša vyhliadky na budúcnosť, zábezpeku tej budúcnosti a celkový spoločenský prospech.

 

Možností je nezmerne veľa, preto by sme mohli poskytnúť aspoň niektoré. Spomínam si na prípad, keď človek si najskôr svojou zlou životosprávou privodil mozgovú príhodu. Zdravotníctvo ho dáva dva roky „do poriadku“, vystaví mu preukaz ZŤP a tento človek nastúpi naspäť do tej istej práce, akú vykonával pred úrazom, teraz však s ochranným opatrením, lebo pracuje ako invalidný dôchodca. Takže teraz dostáva dodatkovú odmenu 270 € mesačne, za ZŤP. Zarába o túto čiastku netto viac, ako jeho zdraví kolegovia, ktorí nezaťažili zdravotníctvo žiadnymi nákladmi a v práci nedisponujú žiadnym ochranným opatrením. Nuž, ak máme na toto, tak na dobré konania by sme mali mať sto razy viac!

 

Preto navrhujem, aby boli poskytované dotácie napríklad 2 000 € (píše sa rok 2019) mladým a produktívnym ľuďom podľa jednoduchých pravidiel, zohľadňujúcich záujem spoločnosti i týchto mladých ľudí. Napr.:

 

matkám na narodené deti:

na 1. dieťa po dovŕšení jej veku 18 rokov, pred dovŕšením veku 25 rokov

na 2. dieťa po dovŕšení jej veku 20 rokov, pred dovŕšením veku 27 rokov

na 3. dieťa po dovŕšení jej veku 23 rokov, pred dovŕšením veku 33 rokov

na 4. dieťa po dovŕšení jej veku 23 rokov, pred dovŕšením veku 38 rokov

 

otcom – manželom na narodené deti:

na 1. dieťa po dovŕšení jeho veku 20 rokov, pred dovŕšením veku 27 rokov

na 2. dieťa po dovŕšení jeho veku 22 rokov, pred dovŕšením veku 29 rokov

na 3. dieťa po dovŕšení jeho veku 25 rokov, pred dovŕšením veku 35 rokov

na 4. dieťa po dovŕšení jeho veku 25 rokov, pred dovŕšením veku 40 rokov

 

Ak otec dieťaťa nie je manželom matky dieťaťa – dotácia sa ho netýka. A otec manžel by tiež mohol mať istotu dvoch troch dní dodatkovej dovolenky pri narodení dieťaťa.

 

Dotácie manželstvám:

Trvajúcim  5 – 10 rokov                       2 dni dovolenky navyše obom manželom

Trvajúcim 11 a viac rokov                    3 dni dovolenky navyše obom manželom

 

Boli by to zanedbateľné čiastky v porovnaní s tým, že Slovensko má na počet obyvateľov najviac invalidov na svete a tomu zodpovedajúce výdavky. A na tzv. paraolympiádach, ktoré sú len ventilom pre exhibicionizmus niekoľkých na úkor všetkých, predstavuje Slovensko svetovú veľmoc. Pre mňa je a zostane nepochopiteľné, ako môže krajina, ktorá nemá zdravých extra športovcov a je rada, že sa potĺka kdesi v strede poľa, ako sa môže táto krajina pohybovať na špici sveta, keď sú invalidi?! To sa slovenskí invalidi menia invaliditou na super športovcov?

 

A nejde len o ubezpečenie mladých a produktívnych ľudí o tom, že ich máme radi, že ich celá spoločnosť potrebujeme. A že vieme rozoznať, ktoré výdavky nám a celej spoločnosti prinášajú úžitok. Aby mladí nemuseli robiť z núdze cnosť len preto, že nemajú oporu v spoločnosti, že nemajú oporu robiť to, čo je najdôležitejšie. Akoby sa nesmelo „vedieť“, že rodina je základ spoločnosti a nakoniec aj štátu.

 

Zároveň by sme tým prispeli k umlčaniu nahlúplych „pokrokových“ názorov, že bez imigrantov či posluhujúcich opatrovateliek sa žiť nedá. V tých ilúziách nech zotrvajú tí, ktorí o ničom lepšom nevedia.

 

Takéto „dotačné“ opatrenia však musia byť v spoločnosti nastavené trvalo, aby už mládež na stredných či vyšších školách si uvedomovala priority spoločnosti a aby sa už študenti zamýšľali nad možnými riešeniami a plánmi. Aby mali aspoň v niektorých večných otázkach jasnejšie a mali v nich zákonnú oporu. Aby nemuseli podliehať každej cudzej momentálnej propagande, lebo vlastnú im nik neponúka.

 

A v rovnakom duchu ako sú či budú mienené ktorési podporné opatrenia spoločnosti, by sa malo správať aj najbližšie okolie aj rodina. Lebo v ich prejavoch a skutkoch uvidia zmienení produktívni mladí ľudia postoj spoločnosti ako celku. A veľakrát budú práve od najbližších očakávať podanie pomocnej ruky, ako prejav súhlasného postoja a podpory. Nezabudnime na to.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 653367x
Priemerná čítanosť článkov: 2841x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy