Založ si blog

Mzdy dohodou?

 

Podľa portálov na vyhľadávanie práce dominuje ponuka  „mzda dohodou“. Nuž pokiaľ by to bola pravda, nič proti.

 

Ale aké šance dohodovať sa má uchádzač o miesto robotníka? V čase či regióne s nezamestnanosťou postihujúcou každého desiateho? Ani jeho kvalifikačné predpoklady mu nedávajú takmer žiadne šance vyjednávať s tými, ktorí držia opraty v rukách. V skutočnosti je to iba kamufláž zo strany zamestnávateľov. Tí uplatňujú surový mzdový diktát. Žiadne dohody! A obhajujú sa tvrdením, že cena práce závisí od vzťahu ponuky a dopytu. Čím vyššia nezamestnanosť, tým nižšie mzdy. Vidíme to všade na celom svete!

 

Ak však nezamestnanosť klesne pod určitú hranicu, potom už neplatí vzťah ponuky a dopytu? Prečo sa nedohodnú s uchádzačmi o zamestnanie, keď tvrdia, že mzdu ponúkajú dohodou? Prečo neponúknu také mzdy, ktoré budú zodpovedať novému vzťahu ponuky a dopytu? Prečo hľadajú politický komplot na dovoz cudzincov? Aby zvýšili prebytok ponuky pracovných síl a mohli naďalej uplatňovať svoj mzdový diktát? A ešte pritom nehanebne ponúkať „mzdu dohodou“?

 

A aký význam má zamestnávanie cudzincov v krajine? To tiež závisí od postoja zamestnávateľov. Ak budú hľadať pracovníkov s vysokou kvalifikáciou a týmto ponúkať vysokú mzdu, pritiahnu ľudí vzdelaných, kvalifikovaných a budú tým zároveň motivovať domácich ku zvyšovaniu kvalifikácie a získaniu ponúkanej práce. Ak však budú ponúkať čo najnižšie mzdy, budú do krajiny lákať iba nekvalifikovaných jedincov a zároveň tým budú posielať odkaz domácim, že kvalifikácia je zbytočná.

 

Skúste ponúknuť vodičom o 200 € vyššie základné mzdy a zistíte, že ich je prebytok, nie nedostatok. Ale tento smer vývoja zamestnávateľom nevonia. Radšej budú zamestnávať deti. Ako v Ázii. A ešte požadovať na vláde podporu.

 

Podobné tendencie zo strany zamestnávateľov môžeme vidieť v zákazoch zverejňovať mzdu. Nie je to na žiadosť zamestnancov. Toto ustanovenie vnucujú zamestnávatelia priamo do pracovných zmlúv. Aby zakryli svoju dvojakú nečestnosť. Jednak nečestnosť, aké nízke mzdy ponúkajú za konkrétnu prácu, jednak nečestnosť, keď za rovnakú prácu neponúkajú rovnakú mzdu. Je určite nečestné za rovnakú prácu dávať nerovnakú mzdu. A toto je pravý a dosť veľký dôvod na zatajovanie konkrétnej mzdy! Táto hanebná prax je obvyklá pre mnohých zamestnávateľov. Určite pre tých, ktorí zverejňovanie miezd zakazujú.

 

Preto by volení zástupcovia ľudu nemali pristupovať na protispoločenské konanie nekorektných zamestnávateľov, ale mali by im pripomenúť, že ak je mzda vecou dohody, tak nech sa dohodnú. A nech nepožadujú a neorganizujú žiadne podrazy. Ani s podporou vlády!

 

 

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659321x
Priemerná čítanosť článkov: 2842x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy