Založ si blog

Všetci majú málo

 

Nie je to tak dávno, keď som si myslel, že iba veľkooligarchovia vždy majú málo. Že sú to oni, kto ženie ľudstvo do záhuby cestou chamtivosti a nenásytnosti. Živá skúsenosť však napovedá aj niečo iné. Preto je šedivá teória a zelený je strom života.

 

Potreboval som očné vyšetrenie. V ordinácii ľudí na dva dni. Chvíľu som sa rozzeral a hútal, ako to zorganizovať, či kedy prísť. Po dlhšej chvíli, keď nešiel nik „ani dnu ani von“, a po ubezpečení inej čakajúcej, že ordinujú, som si všimol, že vo vedľajšej Optike (celé presklené) nejaká pani vykonáva školenie dvoch zamestnankýň. Dávala si záležať. A tak som sa venoval pozorovaniu, nech čas rýchlejšie ubehne. Po chvíli sa ale pani otočila a ja som spoznal pani doktorku, očnú, ktorá nestíha vyšetriť pacientov, ani ich nevyšetruje. Ale čas na manažovanie svojej firmy, počas tej istej pracovnej doby, času má. Musel som uznať, že má málo. A pacient tu je iba na zabezpečenie príjmov.

 

Ale nie iba ona má málo. Na inom mieste som narazil na lekára, ktorý odmieta dať pacientovi recept do ruky, ale ho preposiela e-sieťou do svojej lekárne, v ktorej si liek môže vyzdvihnúť a zaplatiť. Aj on má  málo. Aj ostatní lekári, spoluvlastníci tejto lekárne. Hrozné, akú biedu trú. Ešte že žiadna lekáreň neskrachovala.

 

Napriek pokriku okolo poplatkov za prednostné vyšetrenie, ich naďalej vyberajú. A nezbadal som, žeby sa za to hanbili. A mali by. Lebo za tento poplatok nedajú pacientovi nič. Iba z neho robia drzáňa, ktorý sa predbieha. A lekár svojou chamtivosťou hovorí ostatným čakajúcim, „kam sa trepete, vy žobrota, ktorá mi nechcete dať 10 euro zadarmo. Áno zadarmo, lebo za tie peniaze nič medicínskeho nedostanete. Nič, načo by bol lekár potrebný.“

 

Je to poplatok za lekárom šírenú aroganciu a drzosť v medziľudských vzťahoch. Aj jemu je málo a slušný zárobok mu nevonia. A vraj príslušník inteligencie. Oveľa viac by som chápal, keby ten predbiehajúci sa „majetný drzáň“ dal každému čakajúcemu 1 euro a predbehol by ich. Jeho drzosť by bola určite menšia. Aj keď toto riešenie neodporúčam.

 

Ale nie iba lekári. Takí poslanci či primátori sa ani nevedia dorátať, akí sú schopní po zvolení a koľko funkcií sú zrazu schopní zastávať. Či politických, či hospodárskych. V predstavenstvách, dozorných radách či v kadejakých iných platiacich organizáciách a firmách. A určite im je málo. Pritom roboty majú vyše hlavy, lebo predsa musia aj biedu trieť. Darmo, kto dostal  úrad – dostal aj rozum. Toto by mali učitelia učiť …

 

Ale môžeme čosi podobné vidieť aj v tzv. show biznise. Tie isté tváre a hlasy v divadle, rozhlase, televízii, dabingu … Tie isté, opakujúce sa tváre a bonmoty na postoch moderátorov. Všetci majú málo.  A tento názor ešte aj šíria do verejnosti.

 

Preto si musím poopraviť pohľad na veľkooligarchov. Nie sú to iba oni, kto má večne málo. Sú to všetci, ktorí majú charakterový defekt. Potrebujú iba príležitosť. Nevadí že bezcharakternú.

 

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659555x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy