Založ si blog

Tretia cesta je nutná.

 

Vieme, kým si pamätáme, že všeľudové vlastníctvo všetkého nebolo ani ľudovo žiadané ani ekonomicky efektívne. Dnes už nik nezistí prečo všetko muselo byť štátne.

 

Avšak dnes už tiež vieme, že ani bezhraničná privatizácia všetkého nie je to pravé orechové. Aj keď privatizéri budú tisíckrát tvrdiť, že áno. Presne ako kedysi boľševici opakovane tvrdili svoje. Čo s tým?

 

Musíme všetci, celý svet, žiť v jedinom systéme? Vieme o iných možnostiach, prečo sú zakázané? Sami vrchní tvrdia, že konkurencia je potrebná. Zriaďujú aj protimonopolné úrady. Tak prečo je zakázaná konkurencia v systéme? Iba jeden systém musí mať monopol? Lebo v opačnom prípade budú ľudové referendá nelegitímne a streľba do ľudí na námestiach legitímna?

 

Vieme, máme s tým skúsenosť, aj keď dehonestovanú, že plánovanie je potrebné. Novodobí mudrci však tvrdia že nie, že anarchia je lepšia. Výsledok vidíme, ale je nám to nič platné. Musíme toto akceptovať?

 

Ochranu trhu vraj nepotrebujeme. Opäť tvrdia novodobí mudrci. Aby sme mohli kupovať lacnejšie výrobky, ktoré obstarali práve oni, mocní, na trhoch s otrokmi? Na trhoch, kde pracujúcim ľuďom, často krát deťom, nie je poskytovaná žiadna ochrana? My sa predsa nechceme (dúfam) podieľať na zdieraní slabších. My si môžeme vyrábať vlastné výrobky. Budú možno drahšie, ale my na ne budeme mať dostatok peňazí. Lebo nebudeme budovať armádu nezamestnaných, či vyhnaných do zahraničia!

 

Ľudia, ktorí nedokázali prispieť k zveľadeniu jedného štátu, chcú riadiť celú Európu. Je to ako keď analfabet vyučuje literatúru. Stačí byť v Bruseli. Lebo do Bruselu sa presťahoval rozum z celej Európy. Aspoň že ten Viktor to neakceptuje.

 

Ako to zmeniť? Nuž kým sa dá, treba skúsiť cestu demokratickú. Obyčajné voľby. Avšak volič musí otvoriť oči a nevoliť politikov preto, lebo sú ich plné billboardy. Technici ponúkli aj lacné riešenie v podobe internetu, aby ľudia získali dostatok relevantných informácií. Je však na nich, aby tieto informácie a vlastné životné skúsenosti preniesli do svojho vlastného rozhodovania. Mám na mysli všetkých. Aj tých najmladších. Už totiž skončili časy, keď ich mohli klamať rozdávaním socialistických zásob či novodobých dlžôb celého štátu.

 

Vieme vytvoriť politicko-ekonomický program, ktorý zužitkuje prednosti ako súkromného vlastníctva tak štátneho. Program, ktorý nebude šíriť anarchiu, ale plánovitý rozvoj. Lebo aj súkromný podnikateľ potrebuje určité istoty, aby ďalej zveľaďoval svoj podnik. Aby ho nezlikvidoval niekto, kto dovezie z otroctva lacné výrobky, či podvodník so štátnou dotáciou.

 

Dnes už vieme aj to, že socializmus nevymysleli budovatelia socializmu, ale že to boli budovatelia kapitalizmu. Prečo asi?

 

Ani vplyv štátu sa nedá poprieť. Vidíme to či na organizovaní sociálneho či zdravotného poistenia. Alebo aj na predaji cigariet či alkoholu. Podobne existujú inštitúcie riadené štátom ako sú polícia, súdy, školstvo, životné prostredie, vodohospodárstvo, armáda a mnohé ďalšie, ktorých riadenie je oveľa zložitejšie, ako riadenie podnikateľského subjektu. Preto nemožno paušálne znevažovať a odstrkovať štát, ako zlého manažéra čohokoľvek. Iba je potrebné stanoviť korektné pravidlá výberu štátnych manažérov.

 

A dnešná situácia vážne nabáda k hľadaniu novej cesty. Nie ako tomu bolo po nežnej, keď spiatočníci a ich prisluhovači, súc zrazu veľkí demokrati, finančne veľmi zdatní, získali monopol na všetko.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659508x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy