Založ si blog

Chýba osobná zodpovednosť

 

Nie raz sme počuli o tom, ako firma šla do krachu, nedokázala ani vyplatiť mzdy zamestnancom a konkurzný správca nielen že nedosiahol žiadne významné výnosy, ale často aj navrhol zrušiť konkurz pre nedostatok majetku. Podobné správy ešte počuť budeme. V každom jednotlivom prípade chýbala osobná zodpovednosť. Zodpovednosť tých, ktorí rozhodovali o všetkom podstatnom.

 

Bolo by vari niečo neetické na tom, ak by tí, ktorí vedú spoločnosť do krachu niesli osobnú zodpovednosť za dianie pred likvidáciou firmy až do ukončenia likvidácie? Určite vedeli, ako stojí ich firma. Napriek tomu však kupovali materiál aj služby, ktoré už nezaplatili. Prácu zamestnancov, ktorým tiež ostali dĺžni. Nepočul som však ani raz, aby zabudli na seba, aby aj sebe, resp. najmä sebe ostali dĺžni.

 

Čo zlé a nespravodlivé bude na tom, ak spoločníci a konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným budú zodpovední za podlžnosti z likvidácie spoločnosti do výšky svojich napríklad dvoch ročných príjmov spred likvidácie? Samozrejme zo všetkých svojich firiem, do ktorých mohli prelievať majetok. Čo zlé a nespravodlivé bude na tom, ak vrcholoví manažéri akciových spoločností, členovia predstavenstiev a dozorných rád týchto spoločností budú zodpovední v rovnakom rozsahu? Skôr je namieste otázka – prečo ešte nie sú? Veď vedeli v dostatočnom predstihu, ako sa hospodárenie ich firmy vyvíja.

 

Bolo by niečo zlé na tom, keby rovnako boli zodpovední politici? Štátni i obecní, za škody spôsobené svojou nedobrou prácou? Čo je to za argumentáciu, že „zákon nebol porušený“!? Veď ani komunisti v socializme neporušili zákony. A predsa sme požadovali zmeny.

 

Preto by mali zákonodarcovia prijímať zákony vyhovujúce celej spoločnosti, nie jednotlivcom. Zákony ktoré pomôžu spoločnosti napredovať, nie utápať sa v problémoch. Je to veľmi jednoduché a ľahké. Stačí chcieť. Ale naši zákonodarcovia asi považujú za svojich voličov iba tých, ktorí im financujú ich lživé volebné kampane. Ako sa však vysporiadať s touto morálkou?

 

Kedysi som si myslel, že volebný program by mal byť záväzný a pred voľbami uložený na Ústavnom súde. A žiadna strana by sa od neho počas vládnutia nesmela odkloniť. A občania by mali právo sa na ÚS domáhať neplatnosti zákonov, ktoré by boli v rozpore s volebným programom vládnucej strany. Ako však dostať do života spoločnosti takúto zmenu? A nebudú potom existovať iba rovnako nejasné volebné programy?

 

Preto by ma zatiaľ politicky celkom uspokojila ekonomická zodpovednosť nezodpovedných. Možno by sa potom začali správať ako hospodári, nie ako momentálne účinkujúci pri válove. Súkromnom, štátnom či obecnom.

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659527x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy