Založ si blog

Agresivita na jedálnom lístku?

 

Utorok: z rozhlasových správ RTVS sa dozvedám, že niekoľko škôl v Košiciach spustilo program Druhý krok, ktorý má pomôcť eliminovať agresivitu detí a agresivitu na školách. Samozrejme, že si je nutné k tomu zakúpiť projektovú brožúru z vyspelého Západu za pár stoviek a zorganizovať školenia dotknutých učiteľov, možno tiež lektormi z vyspelého Západu, aby sa projekt mohol realizovať vo svojej plnosti.

 

Utorok o týždeň skôr, 28. Októbra. Naša tenistka v správach toho istého rádia sa chváli po víťaznom zápase, že je spokojná s tým, aká bola agresívna lebo aj preto vyhrala.

 

Nuž nebolo to prvýkrát, čo som bol nútený počúvať v správach zo športu o agresivite. Vždy som si však myslel, že šport je o inom. Agresivitu som vždy vnímal ako prejav násilnej činnosti. Či v krčmovej bitke alebo vo vojne, či medzi nespratnými tzv. fanúšikmi. Ale v športe? Kde existujú pravidlá a rozhodcovia?

 

A tak neviem čo si mám myslieť o agresivite spomínanej tenistky. To akože počas zápasu na ňu pľula a hádzala jej do tváre antuku? Alebo pri vychádzaní zo šatne jej kopla do členku a pichla prstom do oka?

 

Ale nielen od samotných športovcov to počúvam. Oveľa častejšie sa o potrebe agresivity dozvedám od športových komentátorov. A opäť z toho istého rádia. Často mi pripadajú, že sú ňou posadnutí. Alebo nevedia o čom hovoriť alebo im ešte nikto neposkytol agresívnu príučku. A tak zamorujú mediálne prostredie výplodmi uschýnajúceho umu. Ale občas sa k nim pridajú aj tréneri. Nuž čo. Asi ich zato chvália. Možno preto dva dni po, teda vo štvrtok zo zápasu basketbalistiek, opäť.

 

O športovom zápolení som mal vždy predstavu, že toto môže byť poznačené vysokým dôrazom či dôraznou hrou, keď sa súperi nevyhýbajú ani telesnému kontaktu, v športe, v ktorom to je dovolené. Alebo že športový výkon môže byť poznačený vysokou bojovnosťou, keď hráč žiadnu situáciu nevzdáva a ide do súbojov na pohľad prehratých. Ale agresivitu? Načo by tam boli rozhodcovia? A pravidlá?

 

No nielen o športe koluje agresivita. Rád si pozriem i vypočujem motoristické relácie. A čuduj sa svete, aj tam vládnu agresívne tvary áut. Tiež by som čakal, že auto môže mať tvar ľúbivý, moderný, športový či dynamický – aerodynamický. Ale agresívny?

 

A tak sa zamýšľam, či tieto prejavy sú iba dôkazom toho, že agresívni ľudia sa pretláčajú do popredia v určitých odvetviach spoločenského diania alebo je to aj dôkaz absencie zdravého rozumu niektorých jedincov, ktorí sa už pretlačili? A zároveň aj dôkaz nevhodnej tolerancie tých ostatných voči nim?

 

Mám na mysli ich šéfov. Sú vari málo agresívni a preto nedokážu zjednať nápravu? Preto som plný rozpakov zo snahy košických škôl. Sú z inej krajiny? Alebo sú rozhodnutí vzoprieť sa nerozumu aj za cenu úplného vyčerpania sa?

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 660177x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy