Založ si blog

Sme spodina?

 

 

Tak sme si pokecali o Ústave SR, pospomínali na jej dôležitosť, na jej cca dvadsať novelizácii, pochválili pohanili a iďme ďalej. Toť štátny sviatok.

 

Mne však v tejto chvíli pripadá vhodné spomenúť si, na konanie najvyšších štátnych predstaviteľov i na sudcov Ústavného súdu, v probléme referenda o vyhlásení predčasných volieb z mája 2021, kedy bola prezidentke predložená príslušná petícia.

 

Ako to dopadlo:

„V rozpore s ústavou a princípmi všeobecnosti právnych noriem a deľby štátnej moci by totiž predmet referenda jednorazovo a pre konkrétny prípad obchádzal ústavné články, v zmysle ktorých je volebné obdobie Národnej rady štvorročné a NR SR rozpúšťa prezident SR,“ zdôvodnil rozhodnutie Fiačan.

https://spravy.rtvs.sk/2021/07/ustavny-sud-rozhodol-referendum-o-predcasnych-volbach-nie-je-v-sulade-s-ustavou/

 

Nuž čo je protiústavné podľa tohto zdôvodnenia na referende?? Veď by sa konalo iba referendum o žiadosti občanov voličov. Čo sa týmto obchádza?? Referendum samo osebe mená žiadne znaky protiústavnosti.

 

Toto referendum by mohlo dopadnúť štyrmi výsledkami:

 

  • Referendum by bolo neplatné. OK, čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné, ale neúspešné. Nepožadovalo by skrátenie volebného obdobia. OK, čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné a úspešné. Občania by požadovali skrátenie volebného obdobia a parlament by to následne zákonom schválil. Prezidentka by rozpustila parlament a vyhlásila nové voľby. Čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné a úspešne. Občania by požadovali skrátenie volebného obdobia a parlament by to následne NESCHVÁLIL.

Áno, toto je jediná možnosť, že by došlo ku kolízii s ústavou. Ale táto možnosť predpokladá, že parlament je obsadený SPODINOU, nie civilizovanými politikmi. Bolo by to mimoriadne čudné, zahanbujúce a podivuhodné, keby parlament zvolený ľudom, odmietol vôľu ľudu.

 

A práve túto alternatívu, podľa mňa nepravdepodobnú, že najvyšší zákonodarný zbor je obsadený spodinou, musel preferovať Ústavný súd. Iba na základe tohto predpokladu sa mohol  dopracovať k takému vlastnému rozhodnutiu.

 

Znamená to teda, že najvyšší predstavitelia štátu, za akých považujem aj členov ÚS, predpokladajú, že iní najvyšší predstavitelia štátu, v tomto prípade poslanci najvyššieho zákonodarného zboru, sú SPODINA??

 

To čo si o nás môže myslieť nezaujatý pozorovateľ??

 

A kvôli takýmto nekultúrnym „predpokladom“ je potrebné novelizovať Ústavu?? Akoby tá bola nedobrá??

 

Až keby došlo k takejto nekultúrnosti, až potom by mohla vzniknúť potreba novelizovať ústavu. A bolo by jasné – prečo. Ale už vopred znevažovať slovenskú pospolitosť …???

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 661215x
Priemerná čítanosť článkov: 2850x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy