Vyžeňte Visolajského a Ondeka. Čo najďalej.

 

Jeden vyháňa lekárov z nemocníc a druhý učiteľov zo škôl!

Z vyjadrení ministra financií Kamenického:

https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/platy-lekarov-rastli-raketovo-odborarom-to-mali-nizsou-valorizaciou-nesuhlasia

 

 „Nech sa na mňa zdravotníci nehnevajú, ale lekári majú priemerný plat 4 898 eur, tie tri percentá im urobia každému lekárovi plus 147 eur. Ja sa pýtam ostatných ľudí, ktorí zarábajú, že kedy naposledy im stúpol plat o skoro 150 eur. Sestry pri trojpercentnej valorizácii plus 68 eur a ich priemerný plat je    2 270 eur. To nie je žiadny malý plat, ja si myslím, že zdravotníci na Slovensku už nie sú tak zle platení, ako sa tu rozprávalo niekoľko rokov dozadu,“ uviedol pri predstavovaní konsolidačných opatrení Ladislav Kamenický.

 

Už dnes je plat lekárov na Slovensku na úrovni 3,2 násobku priemernej mzdy. V Nemecku je to 1,7 násobok a v Česku napríklad 2,5 násobok.

 

To ukazuje a dokazuje, že slovenskí lekári sa odtrhli nielen od svojich pacientov, z ktorých peňazí žijú, ale aj od lekárskeho stavu ostatných lekárov v Európe. Mzdové nároky podľa Visolajského a spol. vyjadrené v týchto číslach potvrdzujú, že nejde o nič iné len a len o chamtivosť. Visolajský a spol kašlú na to, či ich pacient, je schopný zaplatiť čo si hrozbami vynucujú. No, Nemci  dokazujú, že sú iní.

 

Visolajský a spol sa bezbreho vyjadrujú, ako slovenskí lekári húfne odchádzajú do zahraničia, lebo tu je to také zlé, že sa tu nedá normálne uplatniť. Svojími vyjadreniami podporuje odchod lekárov preč zo Slovenska ich strašením a klamstvami o mzdovom nezabezpečení. Tým zároveň odrádza ďalších študentov od štúdia medicíny. Visolajský a spol to robia pre zabezpečenie si priestoru pre ďalšie, ešte väčšie vydieranie. Ináč sa to nazvať nedá! A robia všetko pre odstránenie konkurencie v podobe ďalších lekárov.

 

Alebo ste počuli výzvu Visolajského a spol k lekárom, ktorí ostali v zahraničí či opustili Slovensko aby sa vrátili? Že podmienky práce sa tu dynamicky zmenili? Čím by zároveň zmierňoval personálne tlaky?! Ako problém na ktorý nekonečne rád poukazuje? Nie, toto veru nie!!

 

A počuli ste odpoveď Visolajského a spol na otázku: Čo sa zlepšilo pre pacientov od posledných radikálnych zvýšení platov? Budete sa veľmi čudovať …

 

Preto veľmi povzbudivo pre mňa zneli slová nového ministra zdravotníctva, Kamila Šaška, z jeho prvého príhovoru, že rozhodovanie a manažovanie rezortu oprie o vedecké dáta. Z obrazovky som mal pocit, že po týchto slovách Visolajský výrazne zbledol.

 

 

A čo pán Ondek?

 

Presne to isté, ibaže v inom rezorte. Všetko je zlé, najmä odmeňovanie z ktorého sa nedá slušne vyžiť a nik, kto počúva jeho múdre rady, nemôže chcieť študovať na pedagogickej či inej fakulte pripravujúcej aj učiteľov. Iba človek nezodpovedný voči sebe, svojej rodine a ich budúcnosti! Toto môžu porozumieť všetci zo stanovísk odborára Ondeka.

 

Robí všetko pre to, aby do školstva neprišla mladá krv, mladistvý elán, najnovšie a najmodernejšie poznatky z oblasti pedagogiky a spôsobov vzdelávania, prinášané mladými učiteľmi. Nie, tých treba znechutiť skôr, ako vypíšu prihlášku na štúdium! A keď už sa nájdu takí „nezodpovední“, že chcú pracovať ako učitelia, tak im poradí, že hocikde si zarobia viac a nepomerne ľahšie ako v škole. Nech idú tam.

 

Týmto štýlom odborára smeruje školstvo na cestu budovania skanzenu a fosílií. A samozrejme, ako lekári, k nedostatku učiteľov … Čo už môže byť lepšie pre nekonečnú vlastnú kariéru … Alebo ste počuli od odborára Ondeka výzvu k učiteľom, aby sa vyzbrojili trpezlivosťou, lebo povolanie učiteľa je také krásne, že sa to vyplatí? Aby sa vedomostne naši školáci v medzinárodných porovnávaniach neprepadávali hlbšie? Počuli ste od neho niečo také?

 

Žiaľ, v tomto prípade nevidieť možnosť riešenia ani z pozície súčasného ministra školstva, ktorého vystúpenia akoby chceli vyjadriť jeho spokojnosť s peknou kanceláriou. Žiaľ …

 

Záverom chcem vyjadriť počudovanie nad „schovávaním“ informácií z Európy o pomeroch v iných krajinách zo strany ministra financií. Tieto informácie mali dávno kolovať v každej domácnosti, na všetkých spoločenských fórach zaoberajúcich sa predmetnou problematikou. Ale možno sa to od budúceho týždňa zlepší. Máme na to celý víkend.

 

 

 

Izrael – vďaka že existuje

30.09.2024

Lebo celý svet, ktorý má mravnosť a odvahu mať otvorené oči, môže vidieť, ako vyzerá politiká štátu, v ktorom vládnu Izraeliti, nazývaní aj Židia. Každý, kto sa vyskytuje v jeho blízkosti je jeho nepriateľ. Okrem umlčaných Spojenými štátmi. S nikým, s kým sa stretávajú v dennom spolužití sa nedokážu spriateliť. S každým, s ktorým sa [...]

Je chybou znižovať DPH. Netvrdím to sto percentne vážne, ale ani nevtipkujem

19.09.2024

Všimli ste si, že ceny potravín sú u nás vyššie ako v susedných krajinách? Pričom mzdy sú u nás nižšie ako v spomínaných krajinách. A nižšie mzdy majú aj poľnohospodári, aj spracovatelia, aj predavačky. Tak prečo? Nuž preto, že takmer všetky ceny dnes sú vyšponované na najvyššiu úroveň, akú sú ochotní zniesť kupujúci! Aj v spolupráci s [...]

Chce Zelenský naozaj rakety dlhého doletu? (Kto tomu verí? )

13.09.2024

Alebo iba vykonáva povinné cvičenie, ako vojnový zajatec, dúfajúci v zázrak? Lebo ono by to vyzeralo naozaj provokačne a svetová vojna by v tej chvíli začala, keby zaznela pravda. Keby priznali farbu a nahlas povedali: „Zelenský, tu máš rakety a strieľaj do Ruska! Hlava nehlava! Aj zemepisné súradnice raketám dodáme. Jasné?!“ Lebo toto vojnoví [...]

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 257
Celková čítanosť: 732245x
Priemerná čítanosť článkov: 2849x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy