Založ si blog

Je chybou znižovať DPH. Netvrdím to sto percentne vážne, ale ani nevtipkujem

 

Všimli ste si, že ceny potravín sú u nás vyššie ako v susedných krajinách? Pričom mzdy sú u nás nižšie ako v spomínaných krajinách. A nižšie mzdy majú aj poľnohospodári, aj spracovatelia, aj predavačky. Tak prečo? Nuž preto, že takmer všetky ceny dnes sú vyšponované na najvyššiu úroveň, akú sú ochotní zniesť kupujúci! Aj v spolupráci s existujúcou, slabou konkurenciou.

 

Ale nie je to tak iba v potravinách. Rovnako rozdiely nájdete v drogérii, elektronike či inde. V dnešnej modernej spoločnosti zameranej na zisk, to platí o všetkých produktoch a službách. Len si spomeňte na ponuku dnešných dní, každoročne sa opakujúcu: Všetko za polovicu. Alebo: Teraz zľava na auto do výšky 3 tisíc €. Alebo: Odpočítali sme vám DPH. Alebo nakuknite do každo týždňových letákov. A neskrachujú!

 

Lebo ceny v dnešnej spoločnosti nie sú nákladové, ale vymyslené! Ceny nie sú stanovované podľa nákladov na produkciu produktov a služieb, ale sú vymýšľané s tým, ako vysoko ich možno nasadiť, dvihnúť. A znižovať DPH na ne je vo väčšine prípadov nerozumné. Vedie to len k zväčšeniu priestoru pre ziskovosť produktu producentovi či predávajúcemu.

 

A niečo podobné možno sledovať aj pri náraste DPH. Samozrejme, že účastníci sa budú vzájomne aj kupujúcich presviedčať, že v dôsledku toho musia dvíhať ceny, ale nie vždy to tak urobia. Lebo ak kupujúci už narazili na vrchol, ktorý sú ochotní akceptovať, potom cenu dvíhať už nie je možné. Možné je len si ubrať haliere zo zisku. A preto ani zvyšovanie DPH nemožno celkom objektívne označovať za dôvod rastu cien. Neochvejne to budú tvrdiť iba nevzdelanci.

 

Lebo rast cien spočíva vo veľkej miere v chamtivosti či nenásytnosti účastníkov trhu. Spomeňte si prosím na nárast cien plynu a elektriny pred vyše dvoma rokmi, z jedného dňa na druhý, na európskom trhu, ktorý donútil vlády míňať miliardy na ochranu obyvateľstva či chudobných.

 

Preto sa nenechajte viesť nevzdelancami, pre ktorých je hocičo dobré na okydávanie oponenta. Ale nechajte svoj pohľad otvorený dokorán a utvorte si vlastný názor.

 

Ešte poznámka k funkcii DPH v našej spoločnosti. Slovenský kapitál je v prevažnej miere vlastnený cudzincami. Doslova cudzincami. Títo si „svoje“ nedajú a vyvážajú to tam, kam ich srdce ťahá. Preto je v slovenskom hospodárstve nedostatok zdrojov na všetko. Doslova na všetko.

 

A v takto štruktúrovanej spoločnosti je DPH jednou z najúčinnejších možností, ako zabezpečiť príjem do štátneho rozpočtu. Preto akákoľvek vláda postavená pred problém nedostatku peňazí, bude manévrovať práve s DPH. Zvykajme si.

 

Chce Zelenský naozaj rakety dlhého doletu? (Kto tomu verí? )

13.09.2024

Alebo iba vykonáva povinné cvičenie, ako vojnový zajatec, dúfajúci v zázrak? Lebo ono by to vyzeralo naozaj provokačne a svetová vojna by v tej chvíli začala, keby zaznela pravda. Keby priznali farbu a nahlas povedali: „Zelenský, tu máš rakety a strieľaj do Ruska! Hlava nehlava! Aj zemepisné súradnice raketám dodáme. Jasné?!“ Lebo toto vojnoví [...]

Švédsko už na Ukrajine?

06.09.2024

Pred asi týždňom ruské správy z frontu oznámili, že raketami zasiahli a zničili zhromaždisko žoldnierov v Poltave. Kamióny vraj odvážali celkom do 600 mŕtvych. Pred dvoma dňami (4.9.) sa v tlači objavili správy, že švédsky minister zahraničných vecí odstúpil z funkcie. Neuviedol dôvody, ale uviedol, že celkom odchádza z politiky a neostane ani [...]

Tu ide o predčasné voľby, nie o predsedu NR

29.08.2024

Už od marca je naša spoločnosť otravovaná politickým vydieračom, ktorého prínos pre stabilitu koalície je nulový. Najprv vyhlasoval že Pellegrini už raz zradil a urobí to znovu, vstúpil do prezidentskej kampane, aby predviedol svoju váhu, čo sa mu aj „podarilo“, a potom bez hanby vyzýval všetkých svojich dvoch voličov, aby volili Harabina. Nestačilo. Po [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 255
Celková čítanosť: 723817x
Priemerná čítanosť článkov: 2838x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy