Založ si blog

Neodháňajte si deti

 

Dnes je priam správne, aby mladí ľudia cestovali do zahraničia na skúsenosti. Pracovné či jazykové. Áno, vždy pod týmto či podobným heslom sa tak deje. Možno sa mi ľahšie chápe odvaha mladého, dospelého muža, schopného ubrániť seba či svoje práva, ktorý sa vydá na takéto skúsenosti. Avšak, ani každý muž nie je schopný sa o seba v cudzom prostredí dobre postarať. A čo taká krehká dievčina?

 

Veľakrát sa pri počúvaní týchto novodobo „nutných“ skúseností zamýšľam nad tým, či tieto deti vôbec chcú ísť do sveta, alebo len robia propagande po vôli. Možno ich nemá kto zastaviť a povedať im, kam by si šiel – kam by si šla. Riešme doma to čo potrebuješ. Lebo čo chceš získať v cudzine? Robiť otroka? Slúžku? Alebo niečo horšie? Lebo takých dnes tam hľadajú.

 

Mnohí rodičia ani netušia kam ich detí idú. Len im nahlúplo „držia palce“ a želajú úspech. A pritom ich syn, ich dcéra, ktorú si v iných končinách sveta chránia ako poklad (a dobre robia), odchádza možno do brlohu najhorších spomedzi zlých. Do brlohu, v ktorom len špekulujú ako ich všestranne zneužiť a zarobiť na nich.

 

Kladiem si otázku, čo sú to za rodičia? Ako môžu týchto mladých, ľahko zraniteľných ľudí, posielať do prostredia ktoré nepoznajú, v ktorom nemajú nikoho známeho či ináč blízkeho, na koho sa môžu plne spoľahnúť? Nezmenili sa práve rodičia? A nerobia deti len to, čo ich rodičia schvaľujú?

 

Títo rodičia nie sú súci sa zamyslieť ani nad takouto jednoduchou skutočnosťou, že iba naše deti, či deti z podobnej „chudoby“, potrebujú zahraničné skúsenosti. Ako to, že ich nekvári otázka, prečo deti zo „správneho“ zahraničia nepotrebujú rovnaké skúsenosti ako naše? To naši rodičia ani toľko nevidia?

 

Alebo si myslia, že jedinou cestou je odovzdanie sa osudu, ktorého opraty držia nenásytní príživníci? To nemajú silu sa vzoprieť tomuto trendu? Pritom im žiadna strata nehrozí. Že ich dieťa bude mať možno o pár korún (ten lepší prípad) menej? Veď oni budú mať syna či dcéru! Vari to nie je viac? A to im nebude chýbať?

 

Preto viac odvahy rodičia! A ostrejší zrak a bystrejší um. Aby ste rozoznali užitočné od nepotrebného, perspektívne od strateného. A viac súdržnosti! Lebo žiaden rodič to sám nezvládne. Otvorené oči a viac odvahy musíme prejaviť všetci. A spolu s deťmi budovať budúcnosť doma a na svojom.

Sudcovia podľa politickej spriaznenosti? Pani Kolíková a spol. ?

06.05.2024

Vystupujú z rádia i TV na mňa čudné postoje voči voľbe kandidátov na Ústavných sudcov i voči ich menovaniu. Som prekvapený čo všetko tieto názory a postoje prezrádzajú o našom sudcovskom prostredí a aj systéme. Nemilo prekvapený! Teda koalícia čaká, aby zvoleného kandidáta menoval prezident Pellegrini. A opozícia to vníma ako záludné a [...]

Paul Roberts  „Zabi svojich vlastných! “

05.05.2024

Stávka na migrantov bude smrťou Írska a írskeho ľudu. Genocída je teraz bežnou praxou Európskej únie. Gaza nie je jediným prípadom genocídy. Genocída sa teraz pácha v celých Spojených štátoch a Európe. Pozri článok Marka Keenana „Vlády v Európe a Amerike uprednostňujú migračných okupantov pred svojimi vlastnými obyvateľmi“. Ako píše Mark [...]

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 664792x
Priemerná čítanosť článkov: 2841x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy