Založ si blog

Ako rozdeliť RTVS?

 

No jednoducho a efektívne. Stačí iba chcieť.

 

Keďže RTVS už si zvykla na spojenie rozhlasu a televízie, pričom si vedia dopĺňať obsah vysielania, ponechať ich v tomto formáte. A rozdelenie posunúť do roviny, v ktorej budú vzájomne aj priestorovo oddelení funkcionári tejto verejnoprávnosti vzájomne, a určitá časť aj od politikov a hovoriacich hláv z „jedného mesta“.

 

Jednoducho zriadiť RTVS BratislavaRTVS Košice. Rozdeliť podporu od štátu, nastaviť prepojenie regionálnych redakcií a zmeniť zloženie členov Rady RTVS. Samozrejme zvlášť pre BA a zvlášť pre KE.

 

Členmi Rady RTVS, bez ohľadu na to, ako a či bude modifikované rozdelenie RTVS, by mali byť ľudia, ktorí zastávajú významné pracovné pozície a ktorí nehľadajú spojenie s politikmi. S politikmi, ktorí sú vo väčšine prípadov aj pôvodcami nespokojnosti s verejnoprávnosťou RTVS a s tým, ako táto inštitúcia rešpektuje verejnoprávnosť či verejnoprávny záujem.

 

Mohli by nimi byť, napr. všetci:

 

  • rektori štátnych vysokých škôl,
  • riaditelia štátnych divadiel a na roveň im postavených kultúrnych inštitúcií,
  • riaditelia univerzitných nemocníc,
  • krajskí riaditelia polície,
  • predsedovia krajských súdov,
  • biskupi štátom registrovaných cirkví,
  • predstavitelia sociologických inštitúcií a výskumných ústavov stojacich na tepe sociálno-ekonomických skúmaní rozvoja spoločnosti,

 

Nik z nich sa neusiloval a nebude usilovať o svoju pracovnú pozíciu preto, aby sa mohol stať členom Rady RTVS. Preto každý z nich, ak by sa podujal funkciu v Rade vykonávať, aj keď len sporadicky, robil by to s úctou k svojej pracovnej profesii a s rešpektom k poslaniu RTVS.

 

Rokovanie tejto Rady by zabezpečoval tajomník Ministerstva kultúry, bez hlasovacieho práva a rokovanie Rady by bolo platné ak by sa ho zúčastnilo napr. sedem a viac členov Rady.

 

Takáto zostava Rady by bola totálne nepolitická a prinášala by do Rady reálne poznatky zo všetkých rozhodujúcich sfér života našej spoločnosti. Takto sformovaná Rada by bola skutočným a odborným predstaviteľom najdôležitejších záujmov a potrieb súčasnej spoločnosti a skutočným garantom verejnoprávnosti.

 

Stačí iba chcieť.

 

Víťazný Západ úspešne zahnal Rusko do úzkych. Už mu ostáva jediné.

07.05.2024

„Vyspelý Západ“, presnejšie jeho „naj“ politici, sa spojil a denne dokazuje svojim voličom, že jedine „ON“ má pravdu a že jedine „Jeho“ postoje, názory a postupy sú správne. No a tento „veleúspešný“ postup dohnal Rusko do situácie, že mu skutočne neostáva na výber. Vo všetkom má pravdu iba „vyspelý Západ“. Rusku v týchto mantineloch [...]

Sudcovia podľa politickej spriaznenosti? Pani Kolíková a spol. ?

06.05.2024

Vystupujú z rádia i TV na mňa čudné postoje voči voľbe kandidátov na Ústavných sudcov i voči ich menovaniu. Som prekvapený čo všetko tieto názory a postoje prezrádzajú o našom sudcovskom prostredí a aj systéme. Nemilo prekvapený! Teda koalícia čaká, aby zvoleného kandidáta menoval prezident Pellegrini. A opozícia to vníma ako záludné a [...]

Paul Roberts  „Zabi svojich vlastných! “

05.05.2024

Stávka na migrantov bude smrťou Írska a írskeho ľudu. Genocída je teraz bežnou praxou Európskej únie. Gaza nie je jediným prípadom genocídy. Genocída sa teraz pácha v celých Spojených štátoch a Európe. Pozri článok Marka Keenana „Vlády v Európe a Amerike uprednostňujú migračných okupantov pred svojimi vlastnými obyvateľmi“. Ako píše Mark [...]

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

polícia, zatknutie, zadržanie

Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie

14.05.2024 17:37

Tzv. lovci lebiek vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža v spolupráci s nemeckou políciou.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 235
Celková čítanosť: 670967x
Priemerná čítanosť článkov: 2855x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy