Založ si blog

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

 

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien.

 

A pripravujú pravidlá:

  • z akej ceny sa musí zľava znázorniť
  • pravidlá kontroly platnosti tejto „zľavovej“ ceny
  • ansámbel kontrolórov dodržiavania pravidla
  • pravidlá pokút
  • výšky pokút atd

 

Pritom úplne jednoduchým riešením je zákaz „propagovania zliav“, či ináč povedané vykresľovania zliav a naopak, povinnosť uvádzania v ponuke iba jednej, v čase akcie platnej ceny. Teda ak sa produkt bude predávať za 3,99 €, tak v ponuke bude uvedená iba táto jedná cena. Žiadna iná cena, žiadna zľava zo žiadnej ceny.

 

  • a postačí Iba pokuta za porušenie tohto jediného pravidla.

 

Takéto riešenie ochráni spotrebiteľa nielen pred klamlivou reklamou a klamlivou ponukou, ale ani nebude motivovať spotrebiteľa k zbytočným, jemu nepotrebným nákupom, „lebo je to výhodné“ a nebude potrebná žiadna kontrola, či bolo porovnanie znázornené od pravdivej ceny minulej.

 

A je „vymaľované“.

 

Pokiaľ ide ochranu pred nepravdivým či priemyselným marketingom spriatelenými hodnoteniami produktu, tak to je na inú diskusiu.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659876x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy