Založ si blog

Ako rozdeliť RTVS?

 

No jednoducho a efektívne. Stačí iba chcieť.

 

Keďže RTVS už si zvykla na spojenie rozhlasu a televízie, pričom si vedia dopĺňať obsah vysielania, ponechať ich v tomto formáte. A rozdelenie posunúť do roviny, v ktorej budú vzájomne aj priestorovo oddelení funkcionári tejto verejnoprávnosti vzájomne, a určitá časť aj od politikov a hovoriacich hláv z „jedného mesta“.

 

Jednoducho zriadiť RTVS BratislavaRTVS Košice. Rozdeliť podporu od štátu, nastaviť prepojenie regionálnych redakcií a zmeniť zloženie členov Rady RTVS. Samozrejme zvlášť pre BA a zvlášť pre KE.

 

Členmi Rady RTVS, bez ohľadu na to, ako a či bude modifikované rozdelenie RTVS, by mali byť ľudia, ktorí zastávajú významné pracovné pozície a ktorí nehľadajú spojenie s politikmi. S politikmi, ktorí sú vo väčšine prípadov aj pôvodcami nespokojnosti s verejnoprávnosťou RTVS a s tým, ako táto inštitúcia rešpektuje verejnoprávnosť či verejnoprávny záujem.

 

Mohli by nimi byť, napr. všetci:

 

  • rektori štátnych vysokých škôl,
  • riaditelia štátnych divadiel a na roveň im postavených kultúrnych inštitúcií,
  • riaditelia univerzitných nemocníc,
  • krajskí riaditelia polície,
  • predsedovia krajských súdov,
  • biskupi štátom registrovaných cirkví,
  • predstavitelia sociologických inštitúcií a výskumných ústavov stojacich na tepe sociálno-ekonomických skúmaní rozvoja spoločnosti,

 

Nik z nich sa neusiloval a nebude usilovať o svoju pracovnú pozíciu preto, aby sa mohol stať členom Rady RTVS. Preto každý z nich, ak by sa podujal funkciu v Rade vykonávať, aj keď len sporadicky, robil by to s úctou k svojej pracovnej profesii a s rešpektom k poslaniu RTVS.

 

Rokovanie tejto Rady by zabezpečoval tajomník Ministerstva kultúry, bez hlasovacieho práva a rokovanie Rady by bolo platné ak by sa ho zúčastnilo napr. sedem a viac členov Rady.

 

Takáto zostava Rady by bola totálne nepolitická a prinášala by do Rady reálne poznatky zo všetkých rozhodujúcich sfér života našej spoločnosti. Takto sformovaná Rada by bola skutočným a odborným predstaviteľom najdôležitejších záujmov a potrieb súčasnej spoločnosti a skutočným garantom verejnoprávnosti.

 

Stačí iba chcieť.

 

Rozdeľte EÚ aj RTVS! Poslanci aj voliči!

07.06.2024

Nie, nie som zástancom rozbíjania či ničenia čohokoľvek. Ale v týchto konkrétnych príkladoch je to žiadúce, až nevyhnutné. Ustanovením jednej, zároveň ako jedinej možnej Únie sme sa všetci, voliči aj politici dostali do neslobodnej, nedemokratickej situácie. Podobne tomu bolo, keď názor Moskvy bol jediný správny a iný bol neakceptovateľný. [...]

Otázka ideológie alebo geopolitickej túžby?

06.06.2024

Predchádzajúci môj blog, na pravda.blog.sk zo včerajška, nie je dostupný pre čitateľa. Ak tento otvoríte, mali by ste nájsť aj ten nedostupný. Na inom portáli však každému čitateľovi dostupný je, bez obmedzení Môžem sa iba pýtať: Je to dôsledok ideologickej orientácie pravdy alebo aj geopolitickej túžby?

Zložte ideologické okuliare a spoznáte svojich nepriateľov, Ukrajinci. Снимите идеологические очки и вы узнаете своих врагов, Украинцы.

05.06.2024

Ubezpečujú vás, že sláva Ukrajine a herojim sláva. Vás označujú za herojiv a ženú vás do rusofóbie a následne do vzájomného zabíjania sa. Prečo? Они вас уверяют, что слава Украине и слава героим. Они навешивают на вас ярлык героя и доводят до русофобии, а затем и до [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 243
Celková čítanosť: 686293x
Priemerná čítanosť článkov: 2824x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy