Založ si blog

Zničte a utopte všetky dejiny spoločností sveta

 

Áno. Dá sa bez nich žiť. A oveľa mierovejšie a bezpečnejšie. Dejiny totiž nešíria pravdu. Dejiny šíria pohľad historika na udalosti a to, čo sa jemu hodí za pravdu. Či už z pohľadu vlastnej angažovanosti či zaujatosti, alebo aj z pohľadu jeho kariéry, závislej od chlebodarcov v danej etape života spoločnosti. A môžem vás ubezpečiť, že tie isté dejiny na druhej strane hranice sú takmer vždy celkom iné.

 

Neverte jalovým a prázdnym výkrikom „znalcov“ ľudstva, že: „Kto nepozná dejiny, musí si ich zopakovať“. Nie, nie je to pravda! Sú to iba výkriky, ktoré majú udržať v ľuďoch poslušnosť, hodiacu sa v určitej dobe, určitým predstaviteľom určitej politickej, hospodárskej či inokedy aj tzv. kultúrnej orientácie.

 

Dôkazom toho nech vám je skutočnosť, že raz predstavitelia pospolitostí pripomínajú jedny udalosti z dejín, inokedy pripomínajú a vyzdvihujú celkom iné, opačné príbehy či udalosti z dejín. A občas vám predostrú „dejiny“, o ktorých ste doposiaľ nikdy nepočuli, nikdy nechyrovali.

 

Aj v takom maličkom spoločenstve, akým nepochybne je aj Slovensko, pri hľadaní odpovede na dejinné otázky toho istého obdobia, veľmi veľa závisí, od ktorého „dejinného“ autora budete vedomosti čerpať. Skúste len dejiny o priebehu druhej svetovej vojny, SNP a inštalácie socializmu.

 

A veľakrát nemusí ísť ani o historické udalosti. Stačí udalosti z predošlého týždňa či dokonca dňa. Aké rozličné vedia byť …

 

Lebo vo svete žijú a vždy budú žiť ľudia, ktorí za ten svet nebudú ochotní živiť sa užitočnou prácou. Budú chcieť vytvárať spoločnosť a manipulovať ju. A čerpať najväčšie pôžitky od tejto spoločnosti. Áno, sú to a budú to politici. Ak sa medzi nich vkliní iný „naturel“, vyvrhnú ho spomedzi seba.

 

A aby politik, tu treba mať na zreteli predstaviteľov – politikov všetkých spoločenských skupín, mohol čerpať očakávané pôžitky, musí byť „užitočný“. No a ako môže byť užitočný človek, ktorý sa za ten svet nebude živiť užitočnou prácou?

 

Nuž bude vymýšľať najrôznejšie manévre a vháňať ľudí do najrôznejších situácií a problémov a stavať pred nich najrôznejšie „nutné“ prekážky. Raz to budú potreby ochrany zdravia až života, inokedy ochrana práva, zákonnosti a právneho štátu, neskôr ochrana spravodlivosti s poukázaním na nespravodlivé právo, ochrana národných záujmov, zrazu sa rozmôže „domáce násilie“ ap.

 

Veľmi často však to je a bude ochrana pred nepriateľom. To si píšte! Táto téma sa tiahne bez prerušenia tisícky rokov s každou spoločnosťou. A nebudete sa stíhať čudovať, kto je kedy nepriateľ a naopak, zrazu priateľ, a kto je pôvodcom tej neprávosti. Bude sa vám hlava krútiť a budete si klásť otázky, či je toto možné. Najväčší zločinec proti ľudskosti vám bude predkladaný ako národný hrdina a obeť boja za humanizmus, slobodu a pravdu. Budú hnať do zabíjania a záhuby kohokoľvek, okrem seba a svojich drahých. Tí vždy mali a vždy budú mať dôležitejšie úlohy a poslanie ako osobnú obranu spoločenstva.

 

A mier so susedom sa nehľadá a nebude sa hľadať v dialógu s týmto susedom. Na to bude potrebné hľadať „mediátora“ na opačnej strane planéty! A vytvárať také aj onaké obranné zväzky, aby budúca vojna bola ešte úspešnejšia.

 

A ktorí všetko sú tí predstavitelia spoločenských skupín, teda spomínaní politici? Nuž o politických stranách a ich funkcionároch netreba pochybovať. Ale sú tu rôzne združenia priemyselníkov, finančníkov, obchodníkov, právnikov rôznych „konfesií“, predstaviteľov a učiteľov „nových“, najlepších škôl, členov spoločností pre zahraničnú politiku, pre ochranu práv kade koho a kade čoho, predstaviteľov najsprávnejších ideológií, celých spoločenstiev badajúcich po pohlavnej a sexuálnej identite jedinca, spoločenstiev „akadémií rozumu“, jediných správnych a vládnou mocou uznávaných mienkotvorcov atd. atd. Ktorí najviac a všetkou svojou činnosťou zasahujú do politiky a do rozhodovania profesionálnych politikov. Všetko sú to ľudia, viac či menej zasahujúci do manažovania a aj manipulovania spoločnosti.

 

Ja však radím, zničte a utopte politickú históriu a všetky dejiny všetkých spoločností sveta a už na ďalší deň zistíte, že môžete žiť v priateľstve a mieri so všetkými ľuďmi celého sveta. Aj so svojími susedmi. S národmi početnými i malými spoločenstvami. A všetci sa budeme musieť opierať iba o to, čo robíme dnes. Lebo dejepis, tento politický manifest, nebude.

 

A odstráňte tento zdroj neprávd a neprávostí ukrytých v politických, spoločenských dejinách (teda nie v dejinách prírody). Pripravíte tým o živnú pôdu najhorších, najneľudskejších a žiaľ, častokrát aj najúspešnejších spomedzi ľudí. Pripravíte o živnú pôdu tých, ktorí to tu už tisícročia „vylepšujú“ a „vylepšujú“. Aj oni, politici, stratou dejín stratia ideologickú oporu a argumentáciu na šírenie podozrievavosti a nedôvery medzi jednotlivcami aj spoločenstvami.

 

A dovtedy, kým sa tak stane, aspoň neverte všetkému čo sa povie či napíše a posudzujte svoje okolie na základe vlastných zážitkov a vlastných skúseností. Ja sa tiež snažím.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 660688x
Priemerná čítanosť článkov: 2848x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy