Založ si blog

Potrebujeme 15 verejnoprávnych kanálov?

 

V poslednom čase sme si vypočuli politické a poslanecké info, koľko potrebuje verejnoprávna RTVS peňazí, aby funkcionári, zamestnanci a ich kamaráti boli spokojní. Vraj pevnú čiastku HDP. Mali by myslieť výdavkov štátneho rozpočtu, nie HDP. Pretože HDP ani jeho časť sa nedá prideliť. Nikomu. Ale o tom inokedy.

 

Každopádne, verejnoprávne cítiaci politici, zamestnanci i umelci si vyrátali, že musia dostať o čosi cez 40 mil. euro viac, ako doposiaľ. A doložili to kadejakými svojimi výdavkami. Celkom cca 160 mil. euro. Nuž dobre, ale poďme ďalej.

 

Moja prvá otázka a pochybnosť zároveň: potrebuje Slovensko, o veľkosti väčšieho európskeho mesta, 15 (slovom pätnásť) verejnoprávnych kanálov?? Áno 15. Som si istý, že drvivá väčšina občanov ich nedokáže ani vymenovať, ani o nich nevie. A toto nevyhnutne potrebujeme? O čom väčšina z nás ani nevie?

 

Potrebuje Slovensko zvlášť verejnoprávne kanály pre deti, pre dospievajúcich, pre dospelých, pre umelecky cítiacich, pre …?? Dnes už neplatí, že deti by mali vedieť, čím sa zapodievajú ich rodičia? Čo zamestnáva ich rodičov a ostatných pracujúcich? Od ktorých dostávajú opateru? A vreckové? Dnes neplatí, že rodičia a ostatní „dospelí“ by mali vedieť, čím také verejnoprávne médium kŕmi ich deti či mládež?? O to sa nemajú čo starať? Na to máme platených „odborníkov“?

 

Slovensko potrebuje zvlášť vysielací kanál, na opakovanie tých istých správ či s komerčnými stanicami identických spravodajských relácií? Na tom istom kanáli reprízuje a reprízuje, lebo nemá čo vysielať. A čo také verejnoprávne je na stredajších „Vraždách zovšadiaľ“? Či na iných nakúpených komerčných filmoch? Čo je také verejnoprávne na reláciách s platenými divákmi? Alebo treba zamestnať kamarátov? Možno aj penzistov?

 

Ak sa RTVS sformuje ako skutočne verejnoprávna, tak jej postačí tretina vysielacích kanálov a na ostatných môže predviesť svoje odhodlanie konkurovať komerčným staniciam, ako o tom zvestujú všetci uchádzači o manažérske posty v RTVS! Osobne odmietam aby verejnoprávne médium malo byť konkurenciou komerčným. Verejnoprávne má byť čosi ako učiteľ medzi študentami. Nie ich konkurent v snahe byť obľúbencom či ináč populárnym. Ale komisári akosi vždy rozhodnú ináč.

 

Ďalšia vec: Taká konkurencia Markíza a spol., 4 vysielacie kanály, zvažuje spustenie piateho, dosiahla v roku 2022 tržby 171 mil. euro. Prečo sa nikde nehovorí o tržbách verejnoprávnej RTVS?? S pätnástimi vysielacími kanálmi? Nemala by aj RTVS vzhľadom na svoju bezbrehú šírku dosahovať aj tomu primerané tržby? Alebo bude na všetkých 15 vysielacích kanáloch obhajovať do nemoty opakujúcu sa tú istú reklamu? S prevahou na tupé hazardné hry? A nemožnosť väčšieho priestoru pre tých istých pár platcov? Lebo jalový program nedokáže pritiahnuť ďalších záujemcov o reklamu? Preto v rozpočte RTVS musí významné miesto dostať aj „kolónka“ tržby. Páni verejnoprávni! Tržby RTVS! A aj na ich vývoji, hodnotiť prácu manažmentu a programových šéfov.

 

A meranie či obhajoba verejnoprávnosti propagáciou „objektívnosti“ média, je tiež čosi, čo sa neopiera o pevný základ. Stačí ak si porovnáme hoci aj desať najslabších žiakov testovou otázkou: „Ktorý z nich je najlepší?“ Vždy niekto skončí ako prvý, niekto druhý a niekto ako posledný. Pozorný divák či poslucháč však vie, že všetci sú poslední.

 

Preto sa prihováram za možno dva televízne a dva rozhlasové verejnoprávne okruhy / kanály, ktoré budú vždy medzi prvými alebo prví. A tých si rád zaplatím. Ostatní nech si na seba zarobia rovnako ako ich konkurenti a nech sú aj oni prínosom pre štátny rozpočet, nie iba jeho príťažou. Ani verejnoprávnou.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654287x
Priemerná čítanosť článkov: 2845x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy