Založ si blog

Ako zvládnuť stále neskorší odchod do dôchodku?

 

 

O tejto téme sa na nás šinú už dlhodobo samé pesimizmy. Či od „fundovaných“ politikov či od ich poskokov. Všetci títo Šalamúni presviedčajú verejnosť, že jediná záchrana spočíva v tzv. druhom dôchodkovom pilieri. A mnohí tomu aj veria.

 

Nevadí, že tento pilier ešte nikde vo svete nepreukázal svoju bezpečnosť, spoľahlivosť či výnosnosť. Naopak už ix-krát svojim krachom potvrdil riskantnosť tohto spôsobu hľadania zábezpeky v starobe, až na štyridsať rokov dopredu . A ani v tejto situácii neprichádza od Šalamúnov nič, čo by hľadelo „za obzor“.

 

Opakujú, že pôrodnosť klesá, ale podpora žiadna. Do omrzenia opakujú, že pracujúcich v pomere k „odkázaným“ je stále menej a bude menej. Nie je to však pravda. Rovnaká situácia tu bola aj v minulosti, keď mnoho žien boli domáce panie a starali sa o budovanie rodín. Rovnako môžeme poukázať na to, že predlženie veku odchodu do dôchodku napr. o štyri roky (u žien od socializmu o cca desať rokov), znamená zníženie počtu dôchodcov o viac ako o štvrtinu a v tom istom počte zvýšenie počtu pracujúcich. Dĺžka života na dôchodku sa v minulosti pohybovala na úrovni cca osemnásť rokov. Muži kratšie, ženy dlhšie. Ako je tomu dnes po 64-ke?

 

Pritom nestačí len rátať počty zamestnaných. Je dávno preukázané, že z pohľadu hospodárstva je obrovský rozdiel medzi pracujúcim človekom spotrebiteľom a pracujúcim človekom budovateľom. Kým ten prvý sa živí na rozdeľovaní vytvorených hodnôt, ten druhý ich vytvára. A na zábezpeku všetkých, nielen „odkázaných“, je potrebné hodnoty vytvárať, nie ich iba rozdeľovať či prerozdeľovať. A aj to je jeden z dôvodov nedostatku prostriedkov na tzv. „odkázaných“. Že hodnoty sa nevytvárajú, aj keď zamestnanosť zodpovedá „lepšiemu“ priemeru. Prečo? Lebo sa rozmohol trend pracujúcich spotrebiteľov, nie budovateľov. Občasné komentáre a ohlasy zamestnávateľov o nedostatku zamestnancov produkčných profesií to len potvrdzujú.

 

Viem, že v spoločnosti s novodobými Šalamúnmi je zbytočné ponúkať dobré rady. Ale napriek tomu, som presvedčený, že aspoň malý posun v redistribúcií pracovných pozícií  podľa veku, by pomohol zvládať túto novodobú realitu, od ktorej zdá sa niet v krátkom čase úniku. Tak ako spoločnosti vytvárajú pracovné pozície pre zdravotne postihnutých, rovnako by mohli a možno aj mali zvažovať vyčleňovanie pracovných pozícií pre pracovníkov napr. nad 60 rokov.

 

Viem, že niektorí šéfovia chcú mať na recepcii manekýnky, ale pracovník od výroby či od výkonu servisných prác by veľakrát poskytol zákazníkom neporovnateľne lepšie a odbornejšie informácie, než manekýnka. Lebo sú mnohé práce, ktoré si vyžadujú nie iba príchod do práce, ale si žiadajú aj značný fyzický výkon. Výkon, od ktorého mnohí mladší po pár týždňoch či mesiacoch zutekajú. Tí starší, veľakrát tiež už nevládzu a taká ťažká práca im vážne skracuje a zhoršuje život. Pritom existujú aj pozície, kde fyzický výkon nie je až taký dôležitý či významný. A práve tu by mohol byť priestor pre prácu zmienených preddôchodkových pracovníkov. Aspoň niekoľkých. Aby nemuseli „špekulovať“ nad tým, ako dlho sa dá vydržať na maródke a koľko na Úrade práce.

 

A ak naša spoločnosť chce v plánoch predlžovania veku odchodu do dôchodku byť aspoň trochu  úspešná, mala by toto zvážiť. Aby sme sa nedostali do stavu, že starobných penzistov bude síce menej, ale invalidných či podobných bude násobne viac.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 653853x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy