Založ si blog

Koho do európskeho parlamentu?

 

 

Onedlho sa budú konať voľby do EP. Koho tam poslať? Už prvý pohľad na početnosť tohto 751 členného zboru poslancov hovorí, že tam neprebieha žiadna, ale žiadna diskusia, či porada. To zistí každý, kto si vypočuje diskusiu troch a viacerých diskutérov, ktorí už krátko po začatí diskusie za začnú obviňovať zo skákania si do reči. Načo ich tam teda 751?

 

O jedno a dvojcentových minciach sa radia už roky. Normálny človek po doterajších skúsenostiach by to vyriešil počas štvrťhodiny. Oni nie. Podobne s prechodom na letný a stredoeurópsky čas. Normálny človek by ten letný skrátil zo siedmich mesiacov na štyri a výsledok by sa dostavil. Možno by uspokojil obe strany nespokojných a bolo by vymaľované. Lebo sedem mesiacov sa tváriť, že je leto, no … Alebo zákaz výkonnejších vysávačov ako 700 W, hoci tieto sa používajú veľmi zriedkavo. Zato rýchlovarná kanvica, ktorá sa používa x-krát denne, tá môže mať pokojne 1800 W. Nuž čo na to povedať.

 

Preto je otázka: Koho tam poslať?, čím ďalej nástojčivejšia. Avšak k jej riešeniu existuje schodná cesta.

 

Teda: Najjednoduchšou odpoveďou je nikoho. Ale to by neriešilo problém, ani by neprispelo k budovaniu spojenej Európy. Preto:

 

EP by mal mať zo zvolených zástupcov štátov (každý štát si určí, ako bude jeho zástupca volený), vytvorené tzv. Predsedníctvo. Jeho početnosť by sa mohla ustáliť na cca tridsiatich až štyridsiatich poslancoch. Toto predsedníctvo by organizovalo na základe vlastných iniciatív a na základe podnetov štátov rokovania o problematike. Na celoeurópskych rokovaniach by sa zúčastňovali poslanci parlamentov jednotlivých štátov toho výboru, do pôsobnosti ktorého prerokovávaná problematika patrí.

 

Teda diskusie a schvaľovania riešenia a legislatívnych úprav problematiky pôdohospodárstva a životného prostredia sa zúčastnia poslanci týchto výborov parlamentov všetkých štátov. Podobne problematiky zdravotníctva či obrany a bezpečnosti. Takýmto spôsobom by sa zvolení poslanci zákonodarných zborov jednotlivých krajín priamo podieľali na zákonodarnom procese „vyššieho“ stupňa. Zároveň by prezentovali a hájili potreby, návrhy riešení a postoje jednotlivých krajín so znalosťou problematiky a znalosťou problému. Na rokovania by prichádzali možno aj s odporúčaniami celého zboru poslancov krajiny, ktorú zastupujú. Spriamilo by sa a zjednotilo tak smerovanie vývoja a budovanie legislatívneho prostredia každej jednotlivej krajiny s budovaním legislatívneho prostredia Európy ako jednotného celku.

 

Zároveň by bolo možné dohodnúť, že na rokovanie môže každá krajina vyslať rovnaký počet poslancov, maximálne možno desať či menej. A bolo by možné bez väčších obáv sa približovať k prijímaniu zákonných úprav väčšinovým hlasovaním, teda bez obáv z „prehlasovania“ väčšími krajinami, ktoré dnes majú v EP väčší počet poslancov.

 

Myslím, že to nie je nič ťažké. Ako však presvedčiť politickú pospolitosť, že je lepšie vytvoriť aj keď menší, ale zbor schopný so znalosťou veci efektívne rozhodovať, než obrovský zbor „všemúdrych“, neumožňujúci umnú a odbornú diskusiu, to neviem. Pritom na práci tohto menšieho zboru, by sa v skutočnosti podieľalo viac poslancov aj odborníkov.

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643626x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy