Založ si blog

Mariupol, Mariupol

 

Mesto, veľkosti takmer Bratislavy, zažíva veľmi krušné časy. A nemuselo by. Podľa všetkých zodpovedných sú za to zodpovední tí druhí. Nuž zamyslíme sa.

 

Mariupol je podľa správ obkľúčený útočiacou presilou a obkľúčenie nedokáže odraziť. V takomto prípade existujú iba dve riešenia: vzdať sa alebo zahynúť.

 

Pri vzdaní sa, musí útočiaca armáda dodržať Ženevské dohody o zaobchádzaní s vojakmi aj s civilným obyvateľstvom. Zároveň v predmetnej situácii útočiaca armáda od počiatku bojov tvrdí, že nemá záujem postihovať civilné obyvateľstvo či mu škodiť. A pokiaľ ide o ozbrojené zložky, ak sa nedopustili previnení, nič vážne im nehrozí. Okrem postihov zo strany vlastných.

 

A nebolo by nutné vytvárať žiadne humanitárne koridory pre útek státisícov civilistov, nebolo by nutné nikam utekať z vlastného mesta, ale humanitárna pomoc by prišla do mesta a obnova chodu mesta by začala okamžite. Bez násilia, bez hrozieb násilia. Prečo sa to nedá?

 

Podľa správ ruských médií (ešte dostupných), sa v Mariupoli ukrýva batalión ukrajinských nacistov AZOV, tzv. Národná garda, ktorý nie je a ani nebol súčasťou regulárnej, pravidelnej ukrajinskej armády. Ale plnil špeciálne úlohy „kohosi“ z Kyjeva. A vraj práve tento batalión (jeden z dvoch podobných) má byť zodpovedný za zločiny proti ľudskosti, za vojnové zločiny na východe Ukrajiny. Aj v oblasti Doneckej, Luhánskej, aj v samotnom meste Mariupol.

 

A práve príslušníkov tohto bataliónu chce Rusko zajať, postaviť pred súd a potrestať. A zdá sa, že práve príslušníci tohto bataliónu sú tou prekážkou, kvôli ktorej nie je možné zachrániť státisíce civilistov pred krutosťami a útrapami vojny. Ich postavenie pred súd by zmenilo pohľad na príčiny a pôvodcov vojny mnohým nepredpojatým ľuďom. Vytvorenie humanitárneho koridoru pre útek nie je potrebné pre civilistov, ale pre príslušníkov tohto bataliónu. Aby sa ukryli medzi civilistov a ušli z Mariupola. A podľa všemožných komplikácii s organizovaním mieru pre Mariupol, aj vedia prečo asi.

 

Nakoniec od civilistov nik neočakáva, že budú bojovať, alebo že sa vzdajú. To je „privilégium“ ozbrojených zložiek. Útočiť na civilistov je v každom ozbrojenom konflikte považované za zradu ľudskosti a preto sa ani nepredpokladá. Ale využívať civilistov ako živé obranné štíty, to je už iná pesnička a mnohí ju nielen tolerujú, ale aj plánujú.

 

Vzdať sa, keď neexistuje iné riešenie, okrem zahynúť, nie je nič neobvyklé. Nakoniec ozbrojenci sa nemusia vzdať, môžu vyraziť do boja a padnúť hrdinskou smrťou. Ale oni sa radšej „prikujú“ k bezbranným civilistom. Skutočne hrdinské! A možno to neplatí len o Mariupole. Súčasti podobných bataliónov sa môžu vyskytovať veľmi hojne.

 

Tú druhú možnosť, zahynúť, nebudem rozoberať. Žiaľ, existuje pre jej pochopenie až priveľmi veľa smutných, praktických dôkazov.

 

Nebojte sa bozkávať spolužiačky

17.06.2024

Naozaj nebojte sa, lebo sú to najkrajšie a najlepšie kamarátky aké v živote stretnete. Sú milé, opatrné, pozorné, aby neurobili chybu. Teda myslia aj na vás, spolužiaci. Aj ony, ako vy, sa chcú tešiť z toho čo ich čaká, čo im je nachystané, čo je neuveriteľné, nepredstaviteľné, neopísateľné. Je to láska! Stretol som spolužiačku cca 5 [...]

Rozdeľte EÚ aj RTVS! Poslanci aj voliči!

07.06.2024

Nie, nie som zástancom rozbíjania či ničenia čohokoľvek. Ale v týchto konkrétnych príkladoch je to žiadúce, až nevyhnutné. Ustanovením jednej, zároveň ako jedinej možnej Únie sme sa všetci, voliči aj politici dostali do neslobodnej, nedemokratickej situácie. Podobne tomu bolo, keď názor Moskvy bol jediný správny a iný bol neakceptovateľný. [...]

Otázka ideológie alebo geopolitickej túžby?

06.06.2024

Predchádzajúci môj blog, na pravda.blog.sk zo včerajška, nie je dostupný pre čitateľa. Ak tento otvoríte, mali by ste nájsť aj ten nedostupný. Na inom portáli však každému čitateľovi dostupný je, bez obmedzení Môžem sa iba pýtať: Je to dôsledok ideologickej orientácie pravdy alebo aj geopolitickej túžby?

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 244
Celková čítanosť: 688739x
Priemerná čítanosť článkov: 2823x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy