Založ si blog

Aby nezomierali na Covid

 

Denne zlé správy o stave pacientov na Covid v nemocniciach. Ba, ešte sa aj zhoršujú. A čo na to odborníci? Zvolajú stretnutie komisie. A nové výstupy z jej rokovania? Dookola prešľapovanie na mieste. Doplnené občas o info, kto je nepriateľ či hlupák. To ale nestačí ani nepomáha. Evidentne!

 

V dnešnej, modernej spoločnosti, existujú rôzne modely hľadania, objavovania, zisťovania, overovania atd.

Uchádzate sa o zamestnanie a absolvujete test z požadovaného cudzieho jazyka, účtovného príkladu, či fyzickej pripravenosti. Alebo absolvujete test na zistenie pravdivosti vašich odpovedí či presnosti konštatovania videného. V inom prípade vám ukážu množstvo trojíc štvoríc obrázkov a je vašou úlohou určiť, ako bude vyzerať nasledujúci. A mohli by sme pokračovať.

Úlohou všetkých týchto spôsobov zisťovania je dopátrať sa k hľadanému poznaniu. Či ten kandidát spĺňa očakávané predpoklady, podmienky a či bude ten vhodný na obsadzovanú pozíciu. OK, chápeme to, rozumieme tomu.

 

V nemocniciach zomierajú ľudia na Covid s veľmi ťažkým priebehom ochorenia, zdravotníctvo im nedokáže pomôcť. Dokonca nastávajú prípady, že pacientov ani nedokážu prijať do starostlivosti pre nedostatok kapacít. A aké zisťovania v tomto smere prebehli? Ja som nezachytil žiadne s relevantným výstupom. Kto je za koľko úmrtí zodpovedný, pertraktované tým, kto je pri mikrofóne, pre mňa nepredstavuje žiadny výstup, žiadnu súcu informáciu.

 

Kladiem si preto otázku: Ako to? To nik nezisťuje možné príčinné súvislosti medzi predchádzajúcim životom – životný štýlom a ničivým priebehom ochorenia? Žiadne hľadanie možných podmienok pre vznik ochorenia, ktoré bude mať ťažký, či až fatálny priebeh? Odolnosť bánk voči krízovým prejavom ekonomiky zisťovať vedia. Náchylnosť človeka na fatálne ochorenie na Covid – nezáujem?

Nezachytil som žiadnu info tohto druhu, ktorá by mohla pomôcť v rozhodovaní a riadení celospoločenských procesov. Je celkom možné, že ľudia s ťažkým či veľmi ťažkým, či smrteľným priebehom choroby vykazujú spoločné známky dovtedajšieho života.

 

Sú to fajčiari, nefajčiari? Sú to ľudia, ktorí absolvovali určité druhy očkovania? Alkohol? Aké choroby prekonali v minulosti? Aké lieky užívali, aké liečebné procedúry absolvovali? Aké stravovacie návyky? Vegetariáni, nie? Alergici? Bol u nich spozorovaný deficit minerálov, stopových prvkov, vitamínov? Bola im poskytnutá infúzia? Darcovstvo krvi …  atd. Myslím, že lekári vedia čo by malo byť predmetom sledovania.

Malo by byť povinnou snahou dopátrať sa k možným súvislostiam. A ak sa aj potvrdí, že žiadna súvislosť neexistuje, či nie je významná, aj to bude pre spoločnosť poučením. Že nik si nemôže byť istý, či nik nesmie byť ľahkovážny. Že neexistuje žiadna výnimka. Ale dodnes nič.

 

Apropo výnimka:

To zodpovedný úrad vydáva zodpovedne výnimky? Akože sa dohodne s „významným“ človekom, že tento sa nebude stretávať s Covid vírusom? Alebo mu udelí výnimku na ohrozovanie onemocnením všetkých iných ľudí? Nehovorili pred časom tí stí „významní“ ľudia, že za to hrozí veľaročný trest väzenia? Som vážne zvedavý, ako s k tomu postaví náš „najoddanejší ochranca životov“ a všetci jeho verní.

 

Lebo keby boli zachytené súvislosti, bolo by možné nielen „adresne“ vyzvať a vyzývať ľudí na dodržiavanie najprísnejších opatrení, ale zároveň zohľadňovať existujúce zistené riziká v prevencii či vakcinácii. Ak záleží na ochrane životov, tak je nutné zisťovať, hľadať zreteľné príčiny práve u tých, ktorí život stratili. Ale akoby v systéme zdravotníctva nič takého nebolo potrebné. Alebo už to prebehlo, iba nám nepovedali?

Som veľmi rozčarovaný tým, že som doposiaľ nezachytil žiadnu informáciu o cieľavedomom koordinovanom postupe, ktorého cieľom je odchytiť najzraniteľnejšie skupiny ľudí. Tých, ktorí obsadzujú nemocničné lôžka, a ktorí sa už možno nevrátia. Akoby problémom bola iba nedostatočná kapacita nemocníc a nedostatok personálu, nie potenciálni pacienti.

V Rakúsku ktorési lyžiarske stredisko čelí hromadnej žalobe, že nezabezpečilo v marci m. r. varovanie účastníkov lyžiarskeho pobytu pred možným ochorením Covid vírusom, ktoré sa následne rozšírilo aj do zahraničia. Včera (9.1.2021) som si vypočul z RTVS odpoveď na otázku moderátorky predsedovi vlády: prečo u nás boli v čase nárastu pandémie na konci minulého roka otvorené lyžiarske strediská?, že:  lyžiarske strediska nepredstavujú takmer žiadne riziko. Moderátorka asi už nemala chuť sa opýtať, prečo sa teda zatvorili. …

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659525x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy