Založ si blog

Kedy vznikne Goralsko? Alebo: O slovenskej zvrchovanosti.

 

 

Už utíchli vášne spojene s vznikom Slovenska, aj keď v Prahe si stále môžete v Národnom múzeu bezplatne pozrieť peknú výstavu „K storočnici vzniku Československa“, pričom si možno tiež budete musieť počkať vyše hodiny v rade pred Múzeom. Je tam stále nával.

 

Už utíchli aj spevy na oslavu veľkého počinu s názvom Deklarácia slovenského národa. Nuž možno je už vhodný čas na zamyslenie sa nad touto témou …

 

Základom sa vraj stala, aj štátny sviatok dostala, Deklarácia slovenského národa.  Čo keby tak urobili všetci? Gorali, Rusnaci, Šarišania, Honťania, Záhoráci, Hornouhri …? Čo keby tak všetci si nárokovali to čo vraj „Slováci“? Lebo toto, Deklaráciu slovenského národa, považujú mnohí za oprávnený základ vzniku samostatného štátu.

 

Na základe umelo vytváranej jazykovej odchýlky? A či je táto menšia medzi „úradnými“ slovenčinou a češtinou než medzi slovenčinou a gorallštinou? Než medzi slovenčinou a rusnáčtinou? šarištinou? hornouhorštinou? A táto jazyková odchýlka viedla k rozbitiu fungujúceho štátu.

 

Uvedomujú si „Slováci“, že boli jediní v Československu s takouto, dnes už je dokázané, že rozbíjačskou, deklaráciou? Ani Česi, ani Moraváci, ani Gorali, dokonca ani Sudeti, ale ani nik iný, sa nepodujal už pri zrode slovanského štátu v tomto teritóriu na vyhlasovanie Deklarácii súcich na jeho budúce rozbíjanie. Áno, aj toto treba priznať a prisúdiť Deklarácii slovenského národa. Bola jediná!

 

A toto má byť pre dnes narodených poučenie z histórie? A plán pre budúcnosť? Pre toto (?) musíme financovať jazykový ústav, ktorý sa „zabíja“ hľadaním, vymýšľaním a dokazovaním „národných“ odlišnosti? Odlišností, vhodných pre rozbíjanie? Nebolo by lepšie platiť niekoho, kto vie spájať, spriateľovať, kto vie kamarátiť a skamarátiť?

 

Viem, že sa nájdu jedinci, ktorí budú hľadať „národné“ odchýlky v „inej kultúre“ aj v kadejakom humuse. Všetko to však môžu zdôrazňovať aj všetci iní. Ale to už tak chodí.

 

Nakoniec sa dopracujeme k otázke, akým právom, Slováci okupujú (?) Goralsko, Rusnacko, Podkarpatsko, Hornouhorsko, Zemplín, Šariš, Záhorie …?  Na základe čoho? Veď jazykovo sú si oveľa odlišnejší ako s Čechmi …

 

Ale keďže je dnes 24. Decembra, prajem všetkým požehnané Vianoce, Sviatyj večur, Kračún, Bože narodzenie … Aby sme si rozumeli na celom Slovensku.

 

 

 

 

 

Nevyprovokovaná vojna? Hanbím sa ja nechápavý!

24.07.2024

Áno, cítim sa byť zahanbený. Už 22. marca 2015 som uverejnil blog (link ďalej), v ktorom som vyzýval na korektnosť v správaní sa kolektívneho západu voči Rusku, lebo štuchanie do Ivana a Aľošu už raz dopadlo veľmi zle pre celú Európu. Pripomínal som, že ktorýsi tzv. „Európania“ sa nepoučili alebo zabudli na poučenie a svojím konaním opäť ženú [...]

Nie Slovenským záujmom!

12.07.2024

Prežívame čiastočne turbulentné obdobie, keď máme možnosť sledovať príživníkov rôznych politických smerov, rôznych politických, najmä osobných záujmov. Prežívame obdobie, o ktorom až nasledujúce generácie budú písať a uvažovať, čo všetko sme prehajdákali. Najväčšie huby či papule dnešných dní robia všetko preto, aby nepriateľstvo medzi [...]

Čas vodcov svorky

27.06.2024

V chotároch niekoľkých obcí v našom malom okrese sa zhromaždila neveľká svorka psov. Veľkých vlčiakov, miešancov, ale aj krpatých čivav. Svorku tvorili spočiatku najmohutnejšie psy. Všetci jedinci voči nej prechovávali radšej rešpekt. Prevažne nechcený, ale čo v takej situácii? Tri či štyri čivavy sa ku svorke pridali neskôr. Prišli o svojho pána [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 701451x
Priemerná čítanosť článkov: 2828x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy