Založ si blog

Môžete ísť . . . takí podnikatelia

 

Stále veľmi častá odpoveď firmy zamestnancovi, ktorý očakáva od zamestnávateľa zvýšenie platu alebo hľadá uňho pochopenie pre zmenu zmennosti napr. z troj zmennej na dvoj zmennú. Zamestnávateľ je vždy ten, kto jediný pozná pravdu, kto jediný pozná správnu odpoveď, kto jediný vie, čo je správne. Či už ide o výšku mzdy, príplatkov či organizácie práce alebo ide o názor zamestnanca.

 

V súčasnosti sa častejšie pertraktuje zvýšenie príplatkov za prácu vo sviatok a prácu v noci. A opäť sú to zamestnávatelia, ktorí jediní poznajú správnu odpoveď. A tou je, že to nie je vhodné a zníži to ich konkurencieschopnosť. Vždy je to nevhodné. Aj zvýšenie smiešnej minimálnej mzdy je nevhodné a rovnako ich to všestranne poškodzuje, priam ženie do kúta.

 

Aj keď títo zamestnávatelia, monopolisti na rozum, vedia všetko najlepšie, akosi nikdy nevedia,  že už kilometer od Bratislavy sú spomínané príplatky vo výške 100 percent základnej mzdy. Dvakrát aj trikrát vyššej. A sú konkurencieschopní. Dokonca dokážu zvalcovať tých „našich“.

 

Preto sa nazdávam, že možno už konečne nastal čas pre celú našu spoločnosť, pre mňa osobne nastal už dávno, povedať týmto „našim“ podnikateľom aby šli (trebárs aj podnikať), keď sa im tu nepáči, napríklad do Rakúska. Presne tak, ako oni diktujú svojím zamestnancom. Nech odídu a nech prenechajú podnikateľský priestor tým podnikateľom, ktorí sú konkurencieschopní aj s dvoj či dokonca štvornásobne vyššími mzdami.

 

A rovnako by si toto mali uvedomiť naše vlády a prestať dotovať desiatkami miliónov konkurencie neschopných a vytvárať vhodné podnikateľské prostredie pre schopnejších. Presne podľa vzoru správania sa podnikateľov voči zamestnancom. To ale musia naše vlády načerpať odvahu pýtať sa uchádzačov o náš podnikateľský priestor, čo nám chcú za to ponúknuť, čo za to získame. Presne ako títo podnikatelia zisťujú, čo im môže ponúknuť uchádzač o prácu, čo tým ich firma získa. Aby nedošlo k situácii, že schopní podnikatelia sem nebudú môcť prísť, lebo náš ekonomický priestor bude zahumusený neschopnými.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659592x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy