Založ si blog

Úspešné dieťa? Rodičia nepokazte to.

Z dnešného pohľadu sa v slušnej rodine narodil chlapec. Jeho rodičia, najmä mama, boli veľmi ambiciózni a tak sa chlapec musel od malička učiť v tých najlepších školách, zvládať prísne, náročné výchovné metódy a pripraviť sa na úspešnú kariéru, podľa vzoru matky. Chlapec bol však poslušný a usilovný. A tak všetko s poslušnosťou zvládal. Ba bol aj iniciatívny a učil sa viac ako bolo nutné.

 

Stal sa tak celkom slušným znalcom prírody, medzinárodných vzťahov, histórie, vojenskej taktiky, športovcom a dokonca aj pilotom. Rodičia mali z toho radosť a túto aj verejne prejavovali. Chlapec dorástol na dospelého muža, pripraveného zaujať primerané a užitočné miesto v spoločnosti. Podľa matky však ešte potreboval dozrieť, aby zvládal úlohy, ktoré mu projektovala.

 

Mladý muž, ako to už býva, sa oženil, podotýkam, že so súhlasom rodičov, aby ani v tomto neodmietol synovskú poslušnosť a prejavil ochotu a schopnosť prijať a niesť rozhodnutie iných. A naďalej sa pripravoval na svoju prácu, na plnenie svojho poslania. Cestoval po svete, aby na vlastné oči videl a spoznal svet a ľudí, pre ktorých mienil pracovať. Mal odvahu dostávať otázky a odpovedať na ne. Dobre odpovedať.

 

Rovnako jeho manželka. Tá však možno nebola celkom spokojná s tým, že manžel nepracuje a iba sa „chystá“. A tým ani ona nemá priestor, aby mu poskytla podporu a oporu. Aby prejavila svoj vlastný postoj voči manželovi, jeho práci, jeho povinnostiam. A ako to už býva, možno jej táto situácia nestačila na to, aby svokre prejavovala stále iba lásku a oddanosť či poddanosť.

 

No a čas šiel ďalej. Medzitým pretieklo veľa vody a ubehlo veľa času. Chlapec dorástol do veku zdatného penzistu, ktorému mnohí môžu závidieť. Jeho úspech je taký veľký, že má miesto v múzeu voskových figurín. A jeho oddanosť spoločnosti sa prejavila aj tu. Vraj nemusia mu robiť voskovú náhradu, on si to v tom múzeu odstojí ochotne sám. Veď inú robotu aj tak nemá. A v múzeu bude môcť odpovedať aj na najzávažnejšie otázky návštevníkov týkajúcich sa hoci problémov celého sveta. Dobre odpovedať. A spoločnosť ušetrí na zhotovení voskovej figuríny.

 

Že o kom to píšem? Zabudol som spomenúť meno chlapca? Ospravedlňujem sa. Prepáčte. Asi preto, že jeho meno je veľmi známe. Určite poznáte chlapca či penzistu menom princ Charles. Chlapca, ktorého vlastná matka odstavila od života. Opakujem, odstavila od života. Matka, ktorá sotva dospelá, sa cítila byť zdatná zvládnuť všetky najvyššie funkcie sveta. S ani štvrtinovým vzdelaním, s ani štvrtinovými vedomosťami, s ani štvrtinovými skúsenosťami mladého muža Charlesa. Muža vzdelaného, všestranne pripraveného na projektované úlohy, muža schopného poslúžiť ľudu.

 

Možno dodnes mohol žiť v prvom manželstve, prinášať pokrok svetu, tešiť sa z kompletnej rodiny a rozdávať rady, ktoré by svet určite viac vnímal ako rady niekoho, koho tak nepočuť. Lebo už mladého muža Charlesa bolo široko počuť. Veď pochádzal z tej najlepšej rodiny. A už vtedy vedel ponúknuť dobré rady a postrehy z vývoja sveta. A svet má lepšie uši pre kohosi z lepších vrstiev.

 

Mohol už roky odpovedať na priame otázky zaujímajúce široké vrstvy ľudu a rozdávať svoje postrehy a rady. Nie iba občas prečítať, čo mu – jej niekto napíše, či si zaobstarať ďalšie šaty, ďalší klobúk.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659604x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy