Založ si blog

Internet namiesto učiteľa

 

Len sa nesmejte. Ten čas už v mnohých prípadoch nastal. Už dnes existujú vo svete školy, na ktorých je možné študovať prostredníctvom internetovej komunikácie. Dokonca aj absolvovať skúšky.

 

Pochopiteľne, že takáto úvaha je a bude bezpredmetná v prípade žiačika, ktorého treba naučiť ako držať v ruke písacie potreby, ako to písmenko „vylepšiť“, aby bolo správne. Že takáto úvaha bude bezpredmetná v prípade žiakov, ktorým treba vysvetľovať obsah základných pojmov. Ale u takých „šiestakov“ až po skončenie strednej či vysokej je už dnes príležitostí neúrekom.

 

Pomocou internetu je možné žiakom a študentom ponúknuť najkvalitnejší výklad látky, s komplexným materiálnym zabezpečením. Internetová prednáška sa nebude vyhovárať na indispozíciu učiteľa či na nedostatočné materiálne vybavenie školy. Ani choroba učiteľa nebude existovať. A teda ani „voľné“ hodiny. Nenastane ani situácia, keď na jednej škole v jednom ročníku sú žiaci výrazne „pozadu“ oproti spolužiakom z vedľajšej triedy iba preto, že majú inú učiteľku.

 

Keďže nie každý má doma vyhovujúce internetové vybavenie, budú tieto prednášky bežať aj na obrazovkách v triedach podľa rozvrhu hodín. Mnohé školy už interaktívne tabule majú, takže to nebude problém. A že dohliadať na poriadok v triede počas vyuky nemusí kvalifikovaný pedagóg? Že na to postačí školník? No a čo.

 

A každému žiakovi a študentovi sa dostane rovnako kvalifikovaného výkladu látky. Či na Vazovovej alebo v Havaji. Jeden učiteľ takto odprednáša kvalifikovane a kvalitne danú tému stovkám či dokonca tisícke školských tried.

 

Žiak či študent bude na tabuli – obrazovke sledovať výklad témy, ktorá bude spracovaná na optimálnej úrovni. Zároveň tento výklad bude doplnený o výklad odpovedajúci na všetky dôležité žiacke otázky k danej téme. Lebo nie všetci žiaci pochopia tému na prvé počutie rovnako. Avšak ľudia s výskumného ústavu pedagogického v spolupráci so súcimi učiteľmi snáď dokážu každú tému náležite obsiahnuť a spracovať.

 

Ak to však ktorémusi žiakovi stačiť nebude, môže si daný výklad vypočuť a pozrieť viackrát. Bude záležať iba od neho. Každý teda, kto sa bude chcieť učiť, bude mať oveľa lepšie podmienky, než má teraz.

 

Mnohý čitateľ si pomyslí, že to bude horšie ako dnes, lebo mnohí žiaci sa nebudú učiť alebo sa budú učiť ešte menej ako dnes. A dnes sa vari učí ten, kto nechce? A je učiteľ schopný niektorého žiaka donútiť sa učiť lepšie? Či sa lepšie správať?

 

Úloha dnešného učiteľa bude obmedzená na konzultácie, to keď si žiak bude chcieť ktorúsi potrebnú vedomosť nechať lepšie či obšírnejšie vysvetliť a pochopiť a na preskúšanie. Učitelia budú vykonávať preskúšanie žiakov či študentov komplexne a možno dvakrát za polrok. Pritom žiaci budú vedieť kedy sa preskúšanie koná, avšak nebudú poznať členov skúškovej komisie, ktorá príde do ich školy. Nebudú teda trpieť vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi. A učitelia budú mať priestor na vlastné záujmové činnosti. Nebudú trpieť preťaženosťou, žiackou neposlušnosťou, mobingom či šikanou. A niektorí možno ani nebudú potrební.

 

Nakoniec, aj keď sa zatiaľ nezaviedlo internetové vyučovanie, čakal by som, že ako výpomoc pre študentov, ktorí majú záujem študovať, táto internetová alternatíva zavedená a ponúknutá bude už dávno. Prečo sa tak nedeje, netuším. Asi je výnosnejšie pendlovanie medzi školami pre „lietajúcich profesorov“. Pritom usilovný študent z priemyslovky by si mohol naštudovať matematiku či fyziku z gymnázia. Len preto, že plánuje študovať na VŠ.

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659283x
Priemerná čítanosť článkov: 2842x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy