Založ si blog

Aké povolanie? Iná, dôležitejšia otázka stojí pred vami!

Niekomu by sa mohlo zdať, že je to dobrá rada. Lebo do budúcnosti treba hľadieť uvážlivo a urobiť pre ňu, čo je vhodné, či pravdepodobne bude potrebné. Žiaľ, je to iba moderný ideologický manifest, ktorého cieľom nie je vám pomôcť. Jeho cieľom je naučiť vás, že chyba je vo vás.

 

Nepozerajme sa preto tam, do budúcna, kde dnes nik necíti žiadnu zodpovednosť. Pozrime sa dnes na stav dnes.

 

Môžeme pokojne tvrdiť, že každý kto pracuje, má dobrú kvalifikáciu. Keďže tú prácu získal a v mnohých prípadoch ju vykonáva aj viac rokov, nemožno mu uprieť, že má správnu kvalifikáciu. Pozrime sa teda, či sú títo pracujúci spokojní. Či si z platu dokážu zabezpečiť to, čo sa z platu zabezpečiť má.

 

Sú spokojní učitelia? Školníci? Kuchárky v školských jedálňach? Lekári? Zdravotné sestry? Pracovníci súdov? Aj samotní sudcovia. Tiež sa súdia, že nedostali plat, aký by chceli. Sú spokojní pracovníci montážnych liniek? Šoféri autobusov, nákladniakov či kamiónov? Upratovačky? Údržbári? Poštári? Opatrovateľky v starobincoch? Predavačky? Cestári? Železničiari? Krajčírky? Pracovníci v poľnohospodárstve? Zamestnanci mäsopriemyslu, pekárni, stavebnín, štátnej správy ..?

 

Sú teda spokojní? Ktorí z nich majú nesprávnu kvalifikáciu? Ktorí z nich nepracujú tak, ako je požadované? Bez ktorých sa spoločnosť chce zaobísť? Ktorí nie sú potrební? Tak prečo otázku ich spokojnosti momentálna ideológia obchádza? A to nehovorím o prípadoch, keď pozíciu predavačky získa iba nevyučená, lebo vyučenej by pri stanovovaní platu nemohli povedať: „To viete, ste nevyučená, preto vám dáme až toľko.“

 

Preto vám radia, že si máte vybrať správne povolanie, aby vám v príhodnej chvíli mohli povedať, že ste tak neurobili. Radia vám, aby ste nepremýšľali nad tým, ako zmeniť tento svet v prospech seba, teda aj drvivej väčšiny ľudí, ale aby ste vopchali hlavu do chomúta.

 

Oni vám bez hanby kedykoľvek povedia, že ste to vy, kto nemá práve potrebnú kvalifikáciu, že ste to vy, kto neovláda práve tú či onú cudziu reč, že ste to vy, kto nemá správny vek, správny výzor, práve dnes potrebné vyjednávacie schopnosti, dostatočnú asertivitu či empatiu, správnu politickú príslušnosť, správne ideologické nazeranie, atď. atď. Za vyše štyridsať rokov, čo by ste mali pracovať, sa taká príležitosť vždy nájde.

 

A nakoniec, ak budete mať tú najsprávnejšiu kvalifikáciu a všetko ostatné, vždy tu bude možnosť vám povedať: „Keď sa ti nepáči, tak odtiaľ vypadni!“. Ono medzi gazdom a paholkom to vždy tak nejako fungovalo. Aj keby bol paholok neviem ako chytrý.

 

A gazdovať tu chcú očividne iní. Aj cez mŕtvoly. Len otvorte oči a uvidíte krajiny, kde sa to nedalo vybaviť štandardnou korupciou, a preto nastupuje zabíjanie ľudí. Ale aj krajiny, kde sa to korupciou vybaviť dalo a skorumpovaní predstavitelia urobili zo svojich ľudí paholkov. Uvidíte žobrákov a bezdomovcov, uvidíte sociálne odkázaných a nezamestnaných, kde pred pár rokmi ani nevedeli, čo to je. Uvidíte aj podniky, kde po haváriách zahynuli mnohí ľudia, lebo novodobým gazdom to nevadí. Aj zákony si schválili, že takéto „náhody“ a takíto gazdovia sú netrestateľní.

 

Problém preto nie je v tom, aké povolanie si vyberiete, problém je inde. Vy si nemáte vyberať, lebo vaša súčasná kvalifikácia vo veku 14 či 18 rokov vám to neumožňuje. Ak by to mala byť pravda, že si máte vybrať správne, potrebné povolanie, musela by ho táto spoločnosť ponúknuť. A iba potrebné a správne povolania! A toto nedokážu dostatočne spoľahlivo určiť ani naozaj dobrí prognostici.

 

Človek sa však dokáže prispôsobiť mnohým činnostiam, mnohým povolaniam. A to je jeho „vklad“ do budúcnosti. Budúcnosť však musí byť pre ľudí, nie pre kradošov. Preto si vyberajte budúcnosť! Nie povolanie. A podľa toho konajte. A vy vnímaví rodičia im v tom pomáhajte, lebo úloha je to neľahká.

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 658279x
Priemerná čítanosť článkov: 2837x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy