Založ si blog

Agresivita na jedálnom lístku?

 

Utorok: z rozhlasových správ RTVS sa dozvedám, že niekoľko škôl v Košiciach spustilo program Druhý krok, ktorý má pomôcť eliminovať agresivitu detí a agresivitu na školách. Samozrejme, že si je nutné k tomu zakúpiť projektovú brožúru z vyspelého Západu za pár stoviek a zorganizovať školenia dotknutých učiteľov, možno tiež lektormi z vyspelého Západu, aby sa projekt mohol realizovať vo svojej plnosti.

 

Utorok o týždeň skôr, 28. Októbra. Naša tenistka v správach toho istého rádia sa chváli po víťaznom zápase, že je spokojná s tým, aká bola agresívna lebo aj preto vyhrala.

 

Nuž nebolo to prvýkrát, čo som bol nútený počúvať v správach zo športu o agresivite. Vždy som si však myslel, že šport je o inom. Agresivitu som vždy vnímal ako prejav násilnej činnosti. Či v krčmovej bitke alebo vo vojne, či medzi nespratnými tzv. fanúšikmi. Ale v športe? Kde existujú pravidlá a rozhodcovia?

 

A tak neviem čo si mám myslieť o agresivite spomínanej tenistky. To akože počas zápasu na ňu pľula a hádzala jej do tváre antuku? Alebo pri vychádzaní zo šatne jej kopla do členku a pichla prstom do oka?

 

Ale nielen od samotných športovcov to počúvam. Oveľa častejšie sa o potrebe agresivity dozvedám od športových komentátorov. A opäť z toho istého rádia. Často mi pripadajú, že sú ňou posadnutí. Alebo nevedia o čom hovoriť alebo im ešte nikto neposkytol agresívnu príučku. A tak zamorujú mediálne prostredie výplodmi uschýnajúceho umu. Ale občas sa k nim pridajú aj tréneri. Nuž čo. Asi ich zato chvália. Možno preto dva dni po, teda vo štvrtok zo zápasu basketbalistiek, opäť.

 

O športovom zápolení som mal vždy predstavu, že toto môže byť poznačené vysokým dôrazom či dôraznou hrou, keď sa súperi nevyhýbajú ani telesnému kontaktu, v športe, v ktorom to je dovolené. Alebo že športový výkon môže byť poznačený vysokou bojovnosťou, keď hráč žiadnu situáciu nevzdáva a ide do súbojov na pohľad prehratých. Ale agresivitu? Načo by tam boli rozhodcovia? A pravidlá?

 

No nielen o športe koluje agresivita. Rád si pozriem i vypočujem motoristické relácie. A čuduj sa svete, aj tam vládnu agresívne tvary áut. Tiež by som čakal, že auto môže mať tvar ľúbivý, moderný, športový či dynamický – aerodynamický. Ale agresívny?

 

A tak sa zamýšľam, či tieto prejavy sú iba dôkazom toho, že agresívni ľudia sa pretláčajú do popredia v určitých odvetviach spoločenského diania alebo je to aj dôkaz absencie zdravého rozumu niektorých jedincov, ktorí sa už pretlačili? A zároveň aj dôkaz nevhodnej tolerancie tých ostatných voči nim?

 

Mám na mysli ich šéfov. Sú vari málo agresívni a preto nedokážu zjednať nápravu? Preto som plný rozpakov zo snahy košických škôl. Sú z inej krajiny? Alebo sú rozhodnutí vzoprieť sa nerozumu aj za cenu úplného vyčerpania sa?

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643582x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy