Založ si blog

Chýba nám rovnováha. Veľmi.

Prežívame obdobie všeobecnej krízy a priznajme že kapitalistickej. To aby si niekto nemyslel tvrdošijne, že iba v socializme bolo zle. Nezamestnanosť v Únii presahuje chápanie zdravého rozumu a nepretržite rastie. Slepí lodivodi vytyčujú smery. Nuž čo. Každý vraj má to, čo si zaslúži. No a my máme nerovnováhu aká tu dosiaľ nebola.

 

Nerovnováhu medzi objemom produktov na spoločenskom pulte a objemom peňazí na nákup týchto produktov. Nuž a keď sa niečo nepredá, prestane sa vyrábať. A keď sa prestane vyrábať, prestane sa zamestnávať. A keď sa prestane zamestnávať, bude sa zvyšovať sociálna odkázanosť. A keď …

 

Už som kedysi písal, že na riešenie súčasnej zložitej situácie je potrebné realizovať projekty, ktoré zamestnajú ľudí a budú aj schopné samostatnej ekonomickej reprodukcie. Takéto projekty súkromný sektor nikdy nepripraví. Jemu vysoká nezamestnanosť vyhovuje. Pritom tešenie sa kapitalistov z vysokej nezamestnanosti je veľmi krátkozraké a je obrovskou chybou. Tešia sa z toho, že môžu ukracovať, priam ponižovať ľudí a platiť im oveľa menej než si títo zaslúžia. Možno si neuvedomujú, že tým spôsobujú nerovnováhu. A nemyslia na to, že o pár chvíľ nebudú mať komu predávať svoju produkciu lebo ju nebude za čo kúpiť. Lebo takto postupujú aj ostatní kapitalisti.

 

Ale nerovnováhu spôsobujú nielen kapitalisti. Ošklbať pracujúcich a kupujúcich v jednej osobe a zväčšiť nerovnováhu môžu aj štátni úradníci a politici, ktorí spreneveria či rozkradnú vybrané dane a odvody. Trvalo nakupujú informačné systémy za troj či viacnásobok ich skutočnej hodnoty, nepotrebné konzultačné či právne služby bez akejkoľvek hodnoty, predávajú majetok štátu pod cenu, používajú štátny rozpočet na vykúpenie kamarátov defraudantov z bánk pod honosným názvom reštrukturalizácia a ozdravenie bankového sektora, resp. na priamu korupciu pod názvom investičné stimuly a td. Väčšina takto spreneverených prostriedkov smeruje do zahraničia. Niekedy ani nedokážu identifikovať, komu peniaze tohto štátu poslali.

 

K ďalšiemu významnému zväčšovaniu nerovnováhy prispievajú zahraničné kapitálové investície, teda „národnosť“ kapitalistov. Tieto sem prichádzajú nie preto, aby sme my bohatli. To nech je každému jasné. Nemožno donekonečna zatvárať oči pred vývozom ziskov poisťovní, bánk, energetických gigantov, ratingových, strojárenských či elektrotechnických firiem, dokonca mliekarní i vodárenských spoločností, zatvárať oči pred vývozom ziskov do zahraničia platbami za „poradenstvo“ a „služby“ od materských firiem, ktoré ďalej prehlbujú nerovnováhu na domácom trhu. A ako je to naozaj so zamestnanosťou u týchto zahraničných investorov? Už si žiadajú miliónové stimuly aj za to, že nevyhodia ľudí z práce. Alebo nie?

 

Zjednodušene povedané, Nemci v Nemecku môžu nakupovať aj za zisky nemeckých automobiliek, poisťovní, bánk, strojárni … ktoré tieto dosiahli mimo Nemecka a doviezli do Nemecka. A Angličania, Francúzi či Kórejci to isté, za zisky anglických, francúzskych či kórejských firiem dosiahnutých mimo Anglicka, Francúzska, mimo Kórey. Bodaj by sa im nedarilo lepšie ako Slovákom, ktorí nielenže žiadne zisky nedovezú, ale ešte aj tie vlastné vyvezú a ukrývajú v zahraničí … Pre neekonomov, ide o rozdiel medzi Hrubým domácim produktom (HDP) a Hrubým národným produktom (HNP). V dnešnej politickej situácií EÚ sa to asi nehodí analyzovať. Mohlo by sa ukázať, že niektoré krajiny sú tunelované inými krajinami.

 

Pochopiteľne, že tieto peniaze v jednej krajine chýbajú. Nielen v obchode na nákup tovaru, ale chýbajú aj v školstve, v zdravotníctve, v sociálnom zabezpečení, v cestnej doprave, v armáde či kamkoľvek sa pozriete. Tieto chýbajúce peniaze zároveň spôsobujú všeobecný pokles produkcie (slabne vnútorný dopyt) a ďalší pokles zamestnanosti. Ak sa spoločnosť neodkloní od tejto cesty, zacykluje sa. A stratí schopnosť riešiť vlastné ekonomické problémy „mierovými“ prostriedkami.

 

Dopad prelievania ziskov môže byť až taký veľký, že jednej krajine zabezpečí dostatok príjmov a jej ekonomika bude dynamicky rásť, pričom inú krajinu môže tento vývoz ziskov zruinovať natoľko, že ju povedie do ekonomickej záhuby. Jedna krajina bude preto tvrdiť, že deficit ŠR nesmie prekročiť určenú hranicu lebo to ani nie je potrebné, pričom druhej krajine ani desať percentná miera ročného schodku nepostačí na krytie dovtedy bežných a krytých potrieb. Možno by sa mali Gréci aj Španieli (a možno aj Slováci) obzrieť týmto smerom.

 

Nastal čas, keď je možné veľmi zreteľne vidieť zámery a záujmy privatizácie a investičnej angažovanosti niektorých krajín na privatizácií majetku iných krajín. Prečo túto privatizáciu „svojimi“ kapitalistami všemožne podporujú. Aj pomocou štátnej ingerencie!! Dokonca na privatizácií, rozumej zosúkromnení, sa zúčastnili aj štátne firmy niektorých štátov. A tak sa stalo, že štátnu firmu jednej krajiny „sprivatizovala“ štátna firma inej krajiny … Výsledky sú zreteľne vidieť. Nevidí ich iba ten, kto nechce.

 

Chce sa mi preto zvolať: Vráťte zisky, dane, odvody a klamlivé platby ľuďom a štátom, ktorým tieto patria! A odstránite tým nerovnováhu trhu a aj krízu! Keďže ale takéto výkriky patria do hlbokej tmy, musím ešte počkať. Len dúfam, že to nebude už tma sociálna …

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659535x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy