Založ si blog

Sú lekári potrebnejší ako roľníci? Nie je to klam?

 

Dnes je pertraktovaný problém lekárov, ich vzdelania a ich významu pre spoločnosť. Ak budem priamy, tak nemôžem obísť skutočnosť, že aj chlieb je dôležitý pre život. Každého! Nielen chorého. A vari existuje v spoločnosti úcta, či záujem vyplácať chlebotvorcom, chclebodárcom zaručené mzdy? Je vari chlieb menej dôležitý než opatera lekára?

 

Vo vyspelej spoločnosti poľnohospodárstvo zamestnáva menej ako dve percenta zamestnancov národného hospodárstva. V praxi to znamená, že iba menej ako jeden z päťdesiatich pracuje v poľnohospodárstve. Teda v tom odvetví, ktoré zabezpečuje výživu.

 

Pre človeka bežného to znamená, že jeden poľnohospodár dorába živiny pre takmer 100 ľudí (lebo pracuje len o čosi viac ako polovica obyvateľov). Ak by sme teda jedli iba raz denne, znamenalo by to, že jeden poľnohospodár denne zachráni 100 ľudských životov, tým, že im dodá potravu (spolu so spracovateľmi zo spracovateľského priemyslu a obchodníkmi). Poznáte lekára, ktorý by sa takýmto výsledkom mohol pýšiť? Že zachráni 100 životov denne? Alebo aspoň jeden ročne?

 

Ak pôjdeme do extrému, tak zistíme, že v prípade absencie lekára (niektorého, nie každého), príde o život jeden chorý človek, ktorý vďaka lekárovi možno zomrie o mesiac dva neskôr a o 30 tis. € drahšie, než by zomrel bez lekára. A ak prežije, možno nikdy nebude zdravý. Možno to bude trvalý pacient.

 

Ak si však predstavíme roľníka, toho jednoduchého producenta, pre nás lacných produktov, a jeho absenciu, tak zistíme, že príde o život 100 ľudí, a celkom zdravých! Nie chorých či po havárii! A hneď! Nie o mesiac či dva!

 

Ktorý je teda pre spoločnosť osožnejší? Kto je teda pre spoločnosť prospešnejší?

 

A je vari niečo zlé na požiadavke, aby ten, čo si viac cení prácu lekára než chlieb, nech si ju aj zaplati? Podobne ako ten, čo si váži chlieb a kupuje si ho za svoje?

 

Budeme si aj naďalej vážiť tých, ktorí vďaka vzdelaniu, spoločenskému postaveniu a schopnosti propagovať sa, nás budú oberať aj o posledné istoty (ktoré máme predplatené), nedodržia spoločenské a zaplatené zvyklosti (poistenec má nárok na to, čo si poistením zaplatil)  a dokážu nás odovzdať do správy exekútorovi (lebo nemáme zaplatený preddavok na prípadnú budúcu potrebu), alebo otvoríme oči?

 

Nečakám to od všetkých, lebo otvoriť oči, na to v tomto svete treba odvahu!

 

 

Pani Šimkovičová riaditeľkou STVR? Blahoželám.

24.04.2024

Áno, teším sa na updating v doterajšej firme RTVS. Aby nejaké Tamary či Marty si nemysleli, že všetko pobeží podľa ich mecenášov. Aby dostali príležitosť aj ženy, muži – činovníci bystrozrakí, činovníci s otvorenou mysľou. Viem, že predbieham, ale nedokážem udržať potešenie z očakávania iba pre seba. RTVS už takmer tri roky predvádza [...]

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 232
Celková čítanosť: 659325x
Priemerná čítanosť článkov: 2842x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy