Založ si blog

Sme spodina?

 

 

Tak sme si pokecali o Ústave SR, pospomínali na jej dôležitosť, na jej cca dvadsať novelizácii, pochválili pohanili a iďme ďalej. Toť štátny sviatok.

 

Mne však v tejto chvíli pripadá vhodné spomenúť si, na konanie najvyšších štátnych predstaviteľov i na sudcov Ústavného súdu, v probléme referenda o vyhlásení predčasných volieb z mája 2021, kedy bola prezidentke predložená príslušná petícia.

 

Ako to dopadlo:

„V rozpore s ústavou a princípmi všeobecnosti právnych noriem a deľby štátnej moci by totiž predmet referenda jednorazovo a pre konkrétny prípad obchádzal ústavné články, v zmysle ktorých je volebné obdobie Národnej rady štvorročné a NR SR rozpúšťa prezident SR,“ zdôvodnil rozhodnutie Fiačan.

https://spravy.rtvs.sk/2021/07/ustavny-sud-rozhodol-referendum-o-predcasnych-volbach-nie-je-v-sulade-s-ustavou/

 

Nuž čo je protiústavné podľa tohto zdôvodnenia na referende?? Veď by sa konalo iba referendum o žiadosti občanov voličov. Čo sa týmto obchádza?? Referendum samo osebe mená žiadne znaky protiústavnosti.

 

Toto referendum by mohlo dopadnúť štyrmi výsledkami:

 

  • Referendum by bolo neplatné. OK, čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné, ale neúspešné. Nepožadovalo by skrátenie volebného obdobia. OK, čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné a úspešné. Občania by požadovali skrátenie volebného obdobia a parlament by to následne zákonom schválil. Prezidentka by rozpustila parlament a vyhlásila nové voľby. Čo na tom nie je v súlade s ústavou??
  • Referendum by bolo platné a úspešne. Občania by požadovali skrátenie volebného obdobia a parlament by to následne NESCHVÁLIL.

Áno, toto je jediná možnosť, že by došlo ku kolízii s ústavou. Ale táto možnosť predpokladá, že parlament je obsadený SPODINOU, nie civilizovanými politikmi. Bolo by to mimoriadne čudné, zahanbujúce a podivuhodné, keby parlament zvolený ľudom, odmietol vôľu ľudu.

 

A práve túto alternatívu, podľa mňa nepravdepodobnú, že najvyšší zákonodarný zbor je obsadený spodinou, musel preferovať Ústavný súd. Iba na základe tohto predpokladu sa mohol  dopracovať k takému vlastnému rozhodnutiu.

 

Znamená to teda, že najvyšší predstavitelia štátu, za akých považujem aj členov ÚS, predpokladajú, že iní najvyšší predstavitelia štátu, v tomto prípade poslanci najvyššieho zákonodarného zboru, sú SPODINA??

 

To čo si o nás môže myslieť nezaujatý pozorovateľ??

 

A kvôli takýmto nekultúrnym „predpokladom“ je potrebné novelizovať Ústavu?? Akoby tá bola nedobrá??

 

Až keby došlo k takejto nekultúrnosti, až potom by mohla vzniknúť potreba novelizovať ústavu. A bolo by jasné – prečo. Ale už vopred znevažovať slovenskú pospolitosť …???

 

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654174x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy