Iba nekultúrna spodina môže nepoveriť víťaza volieb zostavením vlády

2. júla 2023, durilamichal, Politika Spoločnosť

 

 

Viem, že v našej, miestami až neuveriteľne „progresívnej slovenskej“ pospolitosti sa bez hanby propaguje názor, že prezident nemusí poveriť víťaza volieb zostavením povolebnej vlády. Nuž ľuďom bez hanby takýto postoj ťažko upierať.

 

Ale: Voľby sú tu na to, aby sa rešpektovali. Ak by si dovolil ktokoľvek toto nerešpektovať, môžeme očakávať ďalší krok, výber nového predsedu vlády podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky vybratou „prieskumnou spoločnosťou“ a nakoniec aj podľa odborného názoru „najdôveryhodnejšieho“ občana.

 

Lenže, tvrdiť kýmkoľvek, že víťaz volieb nepreukázal schopnosť zostaviť vládu, bez toho, aby tento dostal poverenie na jej zostavenie, je obyčajná podlosť a špinavosť. Lebo až po poverení víťaza volieb zostavením vlády sa ukáže v celej nahote, či tento schopný je alebo nie je novú vládu zostaviť. Lebo každý, aspoň trocha pri rozume, vie, že do parlamentu sa dostávajú aj strany, ochotné ísť do vlády s kýmkoľvek. A v prípade parlamentnej hlasovacej tiesne, aj víťaz volieb takúto tendenciu má. Po voľbách padajú do zabudnutia všetky predvolebné sľuby a vyhrážky. Všetci potvrdia: „Je tu nová situácia a treba na ňu reagovať“.

 

Preto jedinou možnosťou zo strany prezidenta, ak tento dorástol na kultúrnu úroveň aspoň priemeru je, poveriť víťaza volieb zostavením novej vlády. A jedinou možnosťou víťaza volieb, ak tento nie je schopný novú vládu zostaviť, je ihneď či najneskôr v nasledujúci deň, poverenie s vďakou a ospravedlnením vrátiť prezidentovi a požiadať ho, aby zostavením vlády poveril niekoho iného.

 

Každé iné správanie by bolo iba výrazom nekultúrnosti, možno až úmyselnej podlosti všetkých zúčastnených aktérov a nerešpektovaním volebného systému ani výsledkov volieb. A hanba na celú zemeguľu, ak takúto nekultúrnosť a podlosť prejavia vysokí či najvyšší predstavitelia štátu. Vyslali by tým vysvedčenie celému svetu, akí ľudia či priam háveď obýva územie tohto štátu. Lebo spomínané vysvedčenie by vystavili „najlepší“ spomedzi nich.